Spanje wint troostfinale, Nederland tweede

Sergio Alvarez Moya met Jet Run. Foto: Michael Gale

“Dan winnen we zaterdag maar de troostfinale”, sprak bondscoach Rob Ehrens strijdlustig tegenover KNHS na afloop van de eerste finaleronde van de Nations Cup in Barcelona donderdag. Helaas moesten de Nederlanders vanavond op de valreep hun meerdere erkennen in de Spanjaarden die er na een spannende strijd in slaagden de winst te pakken. Met een verdienstelijke tweede plaats wist TeamNL de gedeelde nummers drie, Brazilië, Groot Brittannië en de Verenigde Staten van Amerika, voor te blijven.

De winnaars kregen het echter niet kado vanavond. Geen enkel land slaagde er in de eerste omloop in foutloos te blijven. Van de negen landen wisten zes landen de schade te beperken tot vier strafpunten. Voor Nederland was het Maikel van der Vleuten met Dana Blue die de balk noteerde.

Willem Greve houdt lei opnieuw schoon

In de tweede omloop hield Willem Greve de lei schoon met Zypria S en hij hield daarmee Nederland in de race. Naast Nederland wisten ook de teams van Groot Brittannie, de VS en Spanje een foutloos rondje te noteren.

Willem Greve met Zypria S. Foto: Michael Gale

Geen van de landen slaagden er vervolgens in zonder strafpunten uit de derde omloop te komen. Marc Houtzager raakte een balk met Sterrehof’s Calimero en daarmee kwam Nederland op vier strafpunten te staan. Daarmee leek de strijd zich toch echt tussen de Nederlanders, Britten, Amerikanen en Spanjaarden te gaan afspelen.

Alvarez Moya houdt hoofd koel

Ben Maher maakte in de laatste omloop voor zijn team twee onfortuinlijke springfouten met F One USA en daarmee kwamen de Britten uit op twaalf strafpunten en kwamen daarmee op gelijke hoogte met de Brazilianen te staan. Voor de VS kwam Richard Spooner in de problemen en daarmee kwam het teamtotaal voor de Amerikanen eveneens uit op 12 strafpunten.

Daarmee werd de druk voor Bart Bles opgevoerd. Als laatste starter voor Nederland kwam hij met Israel van de Dennehoeve in actie. Helaas eindigde zijn rit met een balk op de laatste hindernis. Het was nu aan de Spanjaarden het af te maken. Sergio Alvarez Moya kwam met Jet Run (v. Chacco-Blue) voor de ogen van het thuispubliek de piste binnen en deed wat hij moest doen. Zijn foutloze omloop werd door een uitzinnig publiek beloond met applaus en gejoel en als kers op de slagroom de winst voor zijn team.

Bekijk hier de uitslag