Nederland niet geplaatst voor finale Barcelona

Willem Greve met Zypria S
Willem Greve met Zypria S N.O.P. Foto: Tabitha de Bie

De Oranje springruiters hebben zich in Barcelona niet weten te plaatsen voor de Nations Cup finale van aanstaande zondag. Het Belgische team zette de sterkste prestatie neer gevolgd door Frankrijk en Zweden.

Nederland mocht als dertiende van start, waarbij Maikel van der Vleuten met Dana Blue voor TeamNL het spits mocht afbijten. Met 9 strafpunten kwam de springruiter uit het zware parcours. Willem Greve liet zich niet gek maken door de openingsscore van zijn teamgenoot en hield met Zypria S het hoofd koel. Foutloos en binnen de tijd hield hij zijn team in de race. Het was vervolgens niet het parcours voor Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero. Met dertien strafpunten maakte hij het opnieuw extra spannend voor de Nederlanders, die na drie omlopen op een voorlopige zevende plaats stonden. Aan Bart Bles de taak om zijn team in de race te houden. Met de 11-jarige Israel van de Dennehoeve leek Bles af te stevenen op een foutloze omloop, maar helaas viel er toch nog een balk op de laatste hindernis. Daarmee eindigde het team op een tiende plaats en was de kans op een plek in de finale verkeken. Zaterdag komt het team nog in actie in de troostfinale.

Belgen opnieuw ijzersterk

Met de Europese titel op zak liet het Belgische team opnieuw zien over topkwaliteit te beschikken. De foutloze omlopen van Olivier Philippaerts en Gregory Wathelet leverde het team de eerste plaats op in deze ronde met een eindtotaal van vier strafpunten. Frankrijk noteerde in totaal vijf strafpunten en eindigde daarmee op plaats twee en Zweden eindigde op drie.

Nog drie landen in de race voor Tokio

Naast Duitsland en Zwitserland bemachtigden ook Colombia, Italië en Ierland een plek voor de finale van aanstaande zondag. Naast dat de landen tegen elkaar gaan strijden in de Nations Cup finale, azen ze alledrie ook nog op een felbegeerd ticket voor de Olympische Spelen van Tokio. Gastland Spanje zag deze kans op de Spelen in rook opgaan vandaag. Zij eindigden op plaats negen en daarmee is de kans op een Tokio-ticket van de baan.

Uitslag