Weergaloze overwinning voor Guerdat in WB Bordeaux

Steve Guerdat
Steve Guerdat. Foto: Tabitha de Bie

In de wereldbekerwedstrijd in Bordeaux trakteerde Steve Guerdat het publiek op een ware masterclass barrage rijden. Met Victorio des Frotards had de Zwitser slechts 30.52 seconden nodig om zijn tweede wereldbekerzege van dit seizoen te pakken. Eerder won hij ook al de wereldbekerwedstrijd in Basel. Daniel Deussser werd tweede gevolgd door Niels Bruynseels op plaats drie.

In de wereldbekerwedstrijd van Bordeaux wisten negen combinaties een foutloze eerste omloop te rijden. Voor Bart Bles en Maikel van der Vleuten kwam de wedstrijd in die ronde tot een einde. Beiden kwamen in de problemen op de voorlaatste hindernis in het parcours. Bart Bles eindigde daardoor met Kriskras met 4 strafpunten op de 21e plaats. Maikel van der Vleuten met Dana Blue kwamen niet verder dan plaats 18.

In de barrage zag Emilio Bicocchi, als eerste starter, zijn risicovolle, maar snelle rit met Evita SG Z (v. Verdi TN) strandden, na een fout op de dubbel. Roger Yves Bost nam iets minder risico met Sangria du Coty (v. Quaprice Bois Margot) en kwam foutloos over de finish in 32.96s. Geir Gulliksen kwam niet zonder kleerscheuren door het parcours met Gin Chin van het Lindenhof en moest acht strafpunten incasseren. Luciana Diniz wilde een foutloze rit neerzetten en reed een behoedzame, maar foutloze rit met Chacco Blue II (v. Chacco Blue) en kon met haar uiteindelijke zesde plaats felbegeerde wereldbekerpunten bijschrijven.

Voor Holly Smith verliep de rit met Hearts Destiny (v. Heart Throb) ook niet vlekkeloos. De wending richting de steilsprong was toch net iets te kort en dat leverde een springfout op. Pieter Devos reed een nagenoeg perfecte omloop met Apart (v. Larino) en finishte in 32.26s. Daarmee eindigde de Belg net buiten het podium.

Masterclass

Steve Guerdat trakteerde het thuispubliek vervolgens op een masterclass barrage rijden. Met briljante wendingen en een extra versnelling in de laatste lijn stuurde de Zwitser zijn Victorio des Frotards (v. Barbarian) in slechts 30.82s over de finishlijn. Daarmee pakte hij zijn tweede overwinning in de wereldbekerstrijd.

Na Guerdat mocht de altijd snelle Daniel Deusser een gooi doen naar de snelste tijd. Met Jasmien vd Bisschop (v. Larino) reed de Duitser nagenoeg perfect door het parcours, maar zijn tijd was niet snel genoeg om de koppositie van Guerdat te mogen overnemen. Niels Bruynseels kwam als laatste starter in actie met Ilusionata van t Meulenhof (v. Lord Z). Zoals we van Bruynseels gewend zijn, reed hij ook nu weer met het mes tussen de tanden. Met een geklokte tijd van 31.71s eindigde deze Belgische combinatie op de derde plaats.

Tussenklassement

In het tussenklassement van de wereldbeker springen staat Steve Guerdat met 95 punten overtuigend aan kop. Pieter Devos staat met 83 punten op plaats twee. Met 73 verzamelde punten maakt Marcus Ehning de top drie compleet. Maikel van der Vleuten is de hoogst genoteerde Nederlander en is met zijn achtste plaats in het tussenklassement al zeker van een plek in de finale in Las Vegas. De laatste wereldbekerwedstrijd voorafgaand aan de finale vindt plaats in Gotenburg van 19 t/m 23 februari.

Uitslag

Tussenklassement wereldbeker springen