5.9 C
New York
donderdag, januari 20, 2022

Buy now

Jaarwisseling geen “business as usual”

Een collega vroeg mij onlangs of onze paarden bang zijn voor vuurwerk. “Bang is een groot woord, leuk vinden ze het niet”, antwoordde ik. Nu weet ik dat het voor het ene paard natuurlijk anders dan voor het andere paard. Wij wonen daarnaast nog in de nabijheid van een schietterrein en harde knallen komen, weliswaar op afstand, wel vaker voor. Meestal leidt het bij aanvang van het geknal tot wat onrustig gedrag. Daarna treedt al snel gewenning op en gaat de groep weer over tot de orde van de dag.

Fruithapje met slobber

Betekent dat ook dat het rondom de jaarwisseling “business as usual” is? Nee, dat zeker niet. Wij doen er juist alles aan om de jaarwisseling zo soepel mogelijk te laten verlopen voor al onze dieren. Voor onze paarden betekent dit dat ze overdag wel gewoon buiten staan. Zodra het begint te schemeren zetten we ze op stal met de lampen aan. Dat vermindert de kans dat ze worden opgeschrikt door flitsen uit de omgeving. Voor alle paarden bereid we een ‘fruithapje’ met wat slobber voor. Dat krijgen ze zodra we hebben geproost op het nieuwe jaar. Deze routine is inmiddels bekend bij onze paarden en ze rekenen er echt op. Dat betekent tegelijkertijd dat we rond 3 minuten over twaalf in de stal zijn bij de paarden. Op het zelfde tijdstip dat in de wijde omgeving de eerste vuurpijlen worden afgestoken. Zo kunnen we de paarden ook bij eventuele stress geruststellen. De lampen in de stal laten we deze nacht branden en alle deuren doen we dicht. Daarnaast zorgen we ter afleiding voor ruim voldoende hooi.

Juist de rust bewaren

Wij zullen onze jaarwisseling nooit ergens anders vieren dan bij ons thuis, juist omdat we de rust willen bewaren voor al onze dieren. Alhoewel ik af en toe denk dat het meer met onze gemoedsrust te maken heeft dan met die van onze paarden. Natuurlijk gaat niet elk paard er zo mee om. Het blijven vluchtdieren die elk op een eigen manier met stress, schrik en angst omgaan. Voor onze paarden zijn bovenstaande maatregelen ruim voldoende, maar er zullen natuurlijk altijd paarden zijn die hier niet voldoende aan hebben. Zo zijn er ook paardeneigenaren die er voor kiezen hun paard tijdelijk onder te brengen in een vuurwerkarme omgeving. Sommigen dienen, in samenspraak met de dierenarts, een kalmerend middel toe. Anderen kiezen voor muziek in de stal. Een ding hebben we met elkaar gemeen, op 1 januari zijn we blij als we het nieuwe jaar in goede gezondheid mogen starten.

Tabitha de Bie is fotograaf en editor bij Paard & Ponygids. Met partner Wim woont zij samen met hond Bamm-Bamm, 5 paarden en 1 shetlandpony op de Veluwe

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,120VolgersVolg
0AbonneesAbonneer
- Advertisement -spot_img

Latest Articles