Ben Maher kampioen der kampioenen

"Explosion W is magisch"

Ben Maher wint Super Grand Prix 2019 met Explosion W
Ben Maher met Explosion W. Foto: LGCT / Stefano Grasso

Na een prachtig LGCT seizoen besloot de Britse springruiter en in Praag nog een schepje bovenop te doen. Met de 10-jarige, zeer getalenteerde, Explosion W schreef hij de Super Grand Prix in Praag op indrukwekkende wijze op zijn naam. Daarmee bewijst de Brit in de LGCT de kampioen der kampioenen te zijn van 2019.

De reserve Europees Kampioen slaagde er met zijn Chacco Blue nakomeling als enige enige combinatie in een dubbele nulronde te rijden. Daarmee was de strijd zonder dat er een barrage aan te pas kwam direct beslist. De winnaar van het LGCT-seizoen 2019 mocht na deze overwinning € 300.000,– mee naar huis nemen.

Darragh Kenny pakte met Balou de Reventon de tweede plaats. De Ier was in eerste instantie zwaar teleurgesteld over zijn tijdfout in de eerste ronde maar het pakte goed uit. Regerend Europees kampioen Martin Fuchs vocht zich met Clooney na een zeer snelle en foutloze tweede ronde naar de derde plek. De beide Duitsers Marcus Ehning en Daniel Deusser eindigden na een balk te hebben laten vallen met Cornado NRW en Tobago Z op de vierde en de zesde plaats. 

“Explosion W is magisch”

Ben Maher met tranen in zijn ogen: “Ik heb nog nooit zo’n goed gevoel gehad als hier bij dit publiek. Ik wilde eigenlijk nog een foutloze ronde neerzetten. Alles klopte precies en ik wist, dit wordt mijn dag. Ik heb geen woorden voor dit paard. Explosion W is magisch.” En dat bevestigen de statistieken over dit paard dat in 90% van zijn optredens foutloos acteert.

 LGCT-oprichter en president Jan Tops zei: “Het was een ongelooflijke avond, ongelooflijke sport. We zagen een paard winnen dat het hele seizoen al de kampioen was. Hij won van twee andere fantastische paarden. Het was een perfecte afsluiting.”

Darragk Kenny voor alle ruitercollega’s: “De manier waarop hier de wedstrijd gemaakt werd is briljant. Dit is de weg waar onze paarden business naartoe moet. Er heerst een ongelooflijke atmosfeer.” 

Hoogtepunt

Het was het verwachte hoogtepunt van de dag. De toeschouwers in de uitverkochte O2-Arena werden niet teleurgesteld. 18 Winnaars en bijna-winnaars van de Longines Global Champions Tour Grote Prijzen van het seizoen 2019 gingen in Praag in de Super Grand Prix met elkaar de strijd aan. Het ging om een prijzengeld van 1,25 miljoen Euro. De beste ruiters van de wereld kwamen met hun vierbenige supersterren in het 1.60 parcours aan de start.

Parcoursontwerper Ulliano Vezzani vroeg wederom het uiterste van de combinaties in twee omlopen. Nadat vier ruiters in de eerste ronde foutloos waren gebleven liep de spanning in de tweede ronde hoog op, aangezien in omgekeerde volgorde op prestatie werd gestart en de druk op de leidende ruiters na iedere goede rit werd opgevoerd. Zes ruiters bleven in de tweede ronde foutloos. Martin Fuchs ging met Clooney in een droomtijd rond. Vanaf Darragh Kenny, die met een tijdfout uit de eerste ronde van start ging, zou duidelijk worden wie er op het podium zouden belanden. Kenny legde zijn tweede ronde foutloos af en had vrede met zijn twee tijdstrafpunten.

Superster

Bij Dani Goldman en Caspar vielen twee balken. Daarmee was haar kans op een podiumplek verkeken. Daniel Deusser leverde met Tobago Z een fantastische rit af, maar een minimale beroering van een plank hield hem van de zege af. Julien Eppilard liet drie balken vallen. Toen verscheen als laatste, de ruiter die uiteindelijk de eerste zou worden; Ben Maher. Alle balken bleven liggen, een keer rammelde het bedenkelijk. Maar de winst was voor hem, en de Arena had zijn superster! 

Bekijk hier de volledige uitslag