Fuchs Europees Kampioen, Maher zilver en Verlooy pakt brons

Ben Maher, Martin Fuchs en Jos Verlooy. Foto: Tabitha de Bie

Na een verhitte eindstrijd heeft Martin Fuchs het Europees Kampioenschap in Rotterdam op zijn naam geschreven. De Zwitser wist in de finale foutloos te blijven en profiteerde van een springfout van Ben Maher die daarmee op zilver kwam te staan. Brons was er voor de Belgische springruiter Jos Verlooy. Marc Houtzager eindigde als beste Nederlander op de achtste plaats.

Martin Fuchs met Cloooney. Foto: Tabitha de Bie

Onder een stralende zon en tropische warmte vond vandaag de eindstrijd plaats op het Europees Kampioenschap springen. Twaalf combinaties konden zich via de eerste omloop plaatsen voor de allesbeslissende finale en Marc Houtzager wist zich voor Nederland te plaatsen. Frank Schuttert gooide de handdoek in de ring nadat de omloop voor Lyonel D niet wilde lukken en daarmee eindigde het EK voor deze combinatie.

Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero. Foto: Tabitha de Bie

Jos Verlooy moest na de eerste omloop zijn zilveren positie afstaan aan de Zwitser Martin Fuchs die daardoor met Clooney 51 v. Cornet Obolensky) op minder dan 1 balk afstand kwam van Ben Maher. Maher reed als laatste starter in de eerste ronde zijn vierde! foutloze omloop met de pas 10-jarige ruin Explosion W en begon als koploper aan de beslissende ronde.

Spannende finale

Met nog 11 combinaties te gaan in de strijd om de Europese titel, Steve Guerdat besloot niet te rijden, was het de vraag welke combinatie nog fit genoeg was om een topprestatie te kunnen leveren. Onder wisselende weersomstandigheden hadden alle paarden al vier zware parcoursen gelopen op het EK. Het verschil tussen de koploper en de nummer 6 bedroeg minder dan twee balken en daarmee stond de wedstrijd eigenlijk nog helemaal open. Zou het Explosion W lukken om het goud binnen te halen of zag de combinatie in het zicht van de haven het goud aan hun neus voorbijgaan? Het parcours stond scherp aan de tijd opgesteld waarbij de tijd ditmaal de grootste uitdaging zou worden voor de combinaties.

Jos Verlooy met Igor. Foto: Tabitha de Bie

Jos Verlooy stelde zijn bronzen medaille veilig door met Igor een fantastische omloop te rijden. Weliswaar werd er nog een strafpunt voor tijdsoverschrijding bijgeschreven, maar de tweede EK medaille was in ieder geval binnen. Martin Fuchs stond op zilver met Clooney 51 en reed een fantastische foutloze omloop, maar kwam qua tijd in de problemen. Daarna was het afwachten wat de Brit Ben Maher ging doen om te weten welke kleur de medaille zou worden. Ben Maher kwam de ring in met Explosion W en leek af te stevenen op de felbegeerde gouden plak. Helaas gooide één springfout, de eerste dit toernooi, roet in het eten en werd niet Maher maar Martin Fuchs gekroond tot Europees Kampioen.

Ben Maher met Explosion W. Foto: Tabitha de Bie

Rumoerige omloop voor Marc Houtzager

Marc Houtzager eindigde na een rumoerige omloop op een nette achtste plaats. Gedurende zijn rit doken een tweetal activisten op in de piste die de rit probeerden te verstoren in. Marc Houtzager verblikte of verbloosde echter niet. Terwijl de parcoursmedewerkers in de piste de oproerkraaiers insloten om ongelukken te voorkomen, maakte Marc Houtzager zijn rit met Sterrehofs Calimero af. De opgelopen tijdfout werd na rijp beraad geschrapt vanwege de omstandigheden die er tijdens de rit meespeelden.

activist probeert rit van Marc Houtzager te verstoren tijdens EK finale. Foto: Tabitha de Bie

Klik hier voor uitslagen