Sandra Auffahrt geeft koppositie niet uit handen, Team NL stelt teleur

Sandra Auffahrt geeft koppositie niet uit handen
Sandra Auffahrt met Let's Dance. Foto: Michael Gale

De goedbezochte crosscountry van Boekelo leverde ook vandaag weer mooie sport op voor de vele deelnemers en bezoekers. Het Nederlandse team had voorafgaand aan de cross de opdracht de achterstand van 2.5 punten op de Belgen in te lopen om de kans te houden op een ticket voor Tokio. Helaas liep dat vandaag iets anders dan vooraf gehoopt. Andrew Heffernan kwam als eerste starter voor TeamNL in de problemen in het parcours en werd na drie weigeringen gediskwalificeerd. Merel Blom wist voor het team een mooie cross uit te rijden met slechts tijdfouten. Als laatste kwam Raf Kooremans in actie en ook voor hem wilde het vandaag niet lukken in de cross. Met 20 strafpunten en 16 tijdfouten moet zich voor Nederland een wonder voltrekken om nog kans te maken op een ticket voor Tokio.

Team ranking

In de teamranking staat Nederland dankzij de teleurstellende resultaten op een elfde plaats met 342.40 strafpunten. België is geklommen naar een voorlopige derde plaats met 117.50 punten en is daarmee de grote kanshebber op een ticket voor Tokio. Duitsland staat op dit moment met overmacht aan kop in de landenstrijd en staat ruim 36 punten voor op de nummer twee Australië. Het verschil tussen België en Zwitserland beslaat iets meer dan 8 punten en daarmee houden ze nog een reeele kans om het Olympisch ticket bij België weg te kunnen snoepen. Morgen, na het afsluitende springen, worden de overall Nations Cup kampioenen gehuldigd.

Individueel klassement

Sandra Auffarth stond voorafgaand aan de cross aan kop, met slecht geringe onderlinge verschillen in de top tien. De amazone legde als één van de in totaal 15 combinaties een foutloos parcours af binnen de tijd en gaf daarmee haar leiderspositie niet uit handen. De zilveren medaillewinnares van vorig jaar, Laura Colett klom een plekje in het individuele klassement door de cross in tweehonderdste seconden sneller af te leggen dan Christopher Burton. Burton staat in aanloop naar morgen op een derde plaats. De onderlinge verschillen in de top 10 bedragen niet meer dan vier punten en daarmee is de strijd nog allesbehalve gestreden. Merel Blom is individueel de hoogst genoteerde Nederlandse combinatie. De amazone staat in het tussenklassement op plaats dertig.

Tussenstand NK

In de strijd om het Nederlands Kampioenschap gaat Merel Blom aan de leiding. Na een goede foutloze cross met slechts tijdfouten heeft Jordy Wilken de jacht op het zilver geopend. Wilken heeft ruim 20 strafpunten goed te maken op Merel Blom om nog kans te maken op de landstitel. Raf Kooremans staat voorlopig op een bronzen positie.