Military Boekelo: Nederland voorlopig negende

Merel Blom met Ceda. Foto: Ashley Claus/ Claus Close-Up

Nederland staat na de eerste dressuurdag bij Military Boekelo op een voorlopige negende plaats. Geen droomstart, maar gezien de onderlinge verschillen wel een uitgangspositie waarmee nog veel mogelijk is. Military Boekelo-Enschede is de finale van de FEI Nations Cup. Een goede uitslag in de FEI Nations Cup is noodzaak voor TeamNL, het is de laatste kans op een Olympisch startbewijs voor het team.

Dit jaar wordt de landenwedstrijd in Boekelo verreden volgens het zogenaamde Olympische format. Een van de gevolgen hiervan is dat de teams uit slechts drie, in plaats van de gebruikelijk vier, combinaties bestaan. Een andere gevolg is dat alle team ruiters al op de eerste dag dressuur rijden en dat het voorlopige landenklassement bekend is.

Als eerste teamruiter verscheen Andrew Heffernan in de ring. De in Engeland gevestigde ruiter reed zijn pas achtjarige schimmel Gideon. De combinatie reed een degelijke proef met hier en daar wat foutjes en kwam daarmee op een score van 38.10 strafpunt.
Merel Blom reed als tweede van TeamNL een knappe proef waarmee ze net onder de 70% bleef, goed voor 30.40 strafpunt. Later bleek dit de beste teamscore.

Raf Kooremans was met Dimitri de slotruiter voor Nederland. Kooremans reed een nette proef die werd beloond met een score van 32.30 strafpunt.
Kooremans vertelt na afloop: “Ik was tevreden met het gevoel dat Dimitri gaf, maar de punten zijn niet goed. Het zag er blijkbaar minder goed uit dan het voelde. De cross vind ik echt heel mooi, maar ik heb dit paard nog maar kort dus dat maakt het extra spannend.”

Raf Kooremans. Foto: Ashley Claus / Clause Close-Up

Adrian Ditcham goede keuze

Bondscoach Bettina Hoy is zeer enthousiast over de cross in Boekelo. “Het is de mooiste cross die ik gezien heb in Boekelo. Het ziet er uit als een mooi vloeiend lopend parcours. Ik denk dat Boekelo een zeer goede keus gemaakt heeft met Adrian Ditcham als nieuwe course designer.”

Over de dressuurscores was Hoy minder tevreden. “Raf reed echt een goede proef en heeft te weinig punten gekregen vind ik. Merel reed een mooie proef en nette score. Het paard van Andrew Heffernan is pas acht en was wat overdonderd door de hele atmosfeer. Mijn ruiters hebben gedaan wat ze kunnen en meer kan ik nu niet verwachten. Maar we hebben nog twee onderdelen te gaan”, sluit Hoy strijdvaardig af.

Ook Tim Lips is aanwezig in Boekelo, hij zal echter niet de dressuur en de cross rijden, maar uitsluitend beschikbaar zijn voor het springen mocht een van de andere teamleden onverhoopt uitvallen. Dit kan omdat de landenwedstrijd volgens het Olympische format verreden wordt, waarbij een combinatie gedurende de wedstrijd mag worden vervangen. Mocht hiervoor gekozen worden, dan levert het wel 20 extra strafpunten op. Lips rijdt zijn toppaard Bayro niet in de gehele wedstrijd omdat dit te zwaar is voor de schimmel. Bayro liep in het voorjaar veel wedstrijden en kwam het laatste weekend van augustus succesvol in actie tijdens het Europees kampioenschap in Duitsland. Nu weer een gehele wedstrijd lopen van het kaliber Boekelo is teveel van het goede.

Voorlopige landenklassement:
1. Duitsland – 78,10
2. Verenigde Staten – 89,70
3. Japan – 90,20
4. Frankrijk – 92,50
5. Groot-Brittannië – 93,40
6. Australië – 93,50
7. België – 98,30
8. Nieuw Zeeland – 98,80
9. Nederland – 100,80

Morgen komt het resterende deelnemersveld in actie op de tweede dressuurdag. De Nederlandse deelnemers zijn dan Merel Blom, Nina de Haas en Jordy Wilken. Klik hier voor startlijsten en uitslagen.