Oranje dressuurteam pakt zilver na uitsluiting Dujardin

IJzersterk Duits dressuurteam overtuigend naar goud

Nederland dressuurteam verrast met zilver. Foto: Tabitha de Bie

Duitsland ging deze tweede competitiedag al met voorsprong in en gaf deze voorsprong ook niet meer uit handen. Na de twee proeven van Sönke Rothenberger en Isabelle Werth was de strijd dan ook definitief beslist en mocht het Duitse team opnieuw de gouden teammedaille in ontvangst nemen. De strijd om het zilver leek in het voordeel van Groot Brittannië uit te vallen, maar na uitsluiting van Charlotte Dujardin ging de tweede plaats naar Nederland. Door deze verrassende wending kwam het brons in handen van Zweden.

Goud voor ijzersterk Duits dressuurteam. Foto: Tabitha de Bie

Sönke Rothenberg verstevigde de positie van het Duitse team al door met Cosmo naar 79.084 procent te rijden. Aan Isabell Werth was het vervolgens om het karwei voor het team af te maken. Met haar toppaard Bella Rose reed de amazone overtuigend naar de individuele overwinning met een score van 85.652 procent en verzekerde haar team met dat resultaat van de gouden medaille.

Het Britse team deed wat er van hen verwacht werd met twee sterke ritten van zowel Carl Hester als Charlotte Dujardin, Dujardin eindigde individueel zelfs als tweede achter Isabell Werth. Ondanks deze sterke resultaten ging het teamzilver aan hun neus voorbij. Vanwege geconstateerd bloed aan de linkerflank bij Mount St John Freestyle werd de amazone uitgesloten op basis van de FEI bloedregel en dat betekende tevens geen medaille voor het team.

Gal fractie sterker dan Kittel

Een prachtige proef van Patrik Kittel sloot de strijd voor Zweden af en met een score van 78.261 passeerden de Zweden Denemarken. Tegelijkertijd legden ze het vuur aan de schenen bij de Nederlanders en dan vooral bij Edward Gal. Die moest namelijk als laatste de ring in en kreeg kort voor die tijd tijdens het losrijden te maken met de hengstenstreken van Zonik. De hengst werd in de losrijdring afgeleid door maar liefst drie knappe merries en zag deze, zeer tegen zijn zin, één voor één vertrekken richting de wedstrijdring. Daarmee werd het losrijden voor Edward Gal een ware opgave. Bij het inrijden van de piste leek de ruiter zijn handen ook vol te hebben aan de zwarte hengst, maar eenmaal aan het werk gezet wist Gal Zonik goed bij de les te houden. Zonder fouten te maken reed de combinatie sterk door de proef en eindigde een fractie hoger dan Patrik Kittel. Daarmee had Nederland het brons in handen en leek het podium compleet.

Edward Gal en Glocks Zonik helpen Nederland aan teammedaille

Bizarre wending

Niets was echter minder waar. Na afloop van de wedstrijd werd voorafgaand aan de prijsuitreiking bekendgemaakt dat Charlotte Dujardin werd gediskwalificeerd vanwege de bloedregel. Deze bizarre wending verandering veranderde het podium compleet. Nederland klom naar het zilver en Zweden moest zich overhaast opmaken voor de prijsuitreiking van de bronzen medailles.

Denemarken niet op podium wel naar Tokio

Daniel Bachmann Andersen kwam vanmorgen vroeg voor Denemarken in actie met Blue Hors Zack. In de piaffe raakte de Rousseau zoon het ritme even kort kwijt en had de mond open, maar hij herpakte zich uitstekend. Met onder andere prachtig gereden series en indrukwekkende galoppade reed de Deense combinatie naar een score van 78.665. Een mooie uitgangspositie voor het Deense team dat daarmee weer een stapje dichter bij de bronzen medaille leek te kruipen. Catherine Dufour leek het brons in eerste instantie ook te verzilveren met Atterupgaards Cassidy, maar kwam in de problemen bij de eners. Met ook nog een hapering in de laatste piaffe bleef de score steken op 77.143 procent. Daarmee was weliswaar de kans op een medaille verkeken, maar de Denen de felbegeerde ticket voor de Spelen in Tokio hebben ze wel in de wacht gesleept. Ook Portugal en Ierland verdienden hun ticket voor de Olympische Spelen en voor de Ieren zal het voor het eerst zijn dat zij gaan deelnemen aan de Spelen met een dressuurteam.

Klik hier voor uitslagen