Nederlands dressuurteam vierde in Compiègne

  Emmelie Scholtens met Desperado
  Emmelie Scholtens en Desperado. Foto: Tabitha de Bie - Paard & Ponygids

  Het Nederlandse dressuurteam is op de vierde plaats geëindigd in de Landenwedstrijd van CDIO5* Compiègne. Groot Brittannië won de landenwedstrijd met een voorsprong van drie punten op de nummer twee, Zweden. De Verenigde Staten eindigde op de derde plaats.

  Emmelie Scholtens ijzersterk

  Met het oog op het NK Dressuur volgende week bracht bondscoach Alex van Silfhout niet zijn sterkste team aan start. IJzersterk waren de verrichtingen van Emmelie Scholtens en de elfjarige hengst Desperado. Ze werden met een persoonlijk record vierde in de Grand Prix en wonnen de Kür op Muziek met 81,585 procent.

  In de Landenwedstrijd Dressuur tellen de plaatsingspunten voor het klassement. Met 1 en 4 punten was Emmelie Scholtens de beste combinatie voor TeamNL. Met haar goedgekeurde KWPN-hengst Desperado (v.Vivaldi) won ze met een voortreffelijk proef de Kür op Muziek. Daarmee lieten zij Helen Langehanenberg en Dempsey achter zich.

  Dat had ik echt niet verwacht. Zij zijn echt van wereldklasse en waren derde in de Wereldbekerfinale”, vertelt Scholtens vanuit Frankrijk. “Iedereen was heel positief over Desperado. Het is ook een paard waar mensen graag naar kijken en echt een geweldige hengst. Ik ben blij en trots. Een schat van een paard is het ook nog. Ik ben bijna overdonderd door dit succes.

  Ik weet natuurlijk zelf dat Desperado een heel goed paard is en hij wordt steeds sterker en beter. Hij is zo compleet en heeft een hele mooie uitstraling. In de Grand Prix waren we vierde en hadden we nog een paar kleine foutjes. Als ik naar de protocollen kijk, dan zit er nog veel meer in. Ik reed de Kür op de Muziek van mijn andere hengst Apache en dat pakte heel goed uit. Ik ken die proef ook goed. Het ging nog beter dan in de Grand Prix. Apache en Desperado zijn twee heel verschillende paarden in en om de ring. Desperado is heel cool met alles er om heen, maar in de ring gaat de turbo er op. Ik ben zo blij met beide hengsten.

  Favoriet

  Volgende week behoort Emmelie Scholtens dan ook tot een van de favorieten tijdens het Nederlands Kampioenschap Dressuur in Ermelo.

  Desperado krijgt nu twee dagen wat rust en dan is hij, denk ik, klaar voor het NK.

  Patrick van der Meer en Zippo reden in de Kur op Muziek van de Nations Cup naar de zevende plaats. Daniellle Heikoop en Tommie Visser-van Puijenbroek maakten het Nederlands team compleet en reden vandaag naar plaats acht en negen in de Spécial.

  In de Grand Prix Spécial werd de hoogste score toegekend aan de Brit Gareth Hughes met Classic Briolinca. Met een verschil van krap anderhalf procent volgden Patrik Kittel en Well Done de la Roche op een tweede plaats. Verder wist Carl Hester ook weer een plek op het podium in de wacht te slepen. Met Hawtins Delicato werd hij derde.

  Uitslag Landenwedstrijd CDIO5* Compiègne (Frankrijk)

  1. Groot Brittannie, 24 pnt
  2. Zweden, 27 pnt
  3. Verenigde Staten, 51 pnt
  4 Nederland, 55 pnt