Danielle Goldstein wint GP Shanghai, Jur Vrieling derde

anielle Goldstein met Lizziemary. Foto: Tabitha de Bie
Danielle Goldstein met Lizziemary. Foto: Tabitha de Bie

Op spectaculaire wijze heeft Danielle Goldstein zojuist de Grand Prix van Shanghai gewonnen met haar paard Lizziemary. Darragh Kenny eindigde als tweede en Jur Vrieling werd derde met Glasgow van het Merelsnest.

Eerste omloop

De Portugese Luciana Diniz weerst als eerste een nulronde neer te zetten met Camargo 2 en tot aan de rit van Jur Vrieling slaagde geen enkele combinatie er in dit kunstje na te doen. Het parcours van Uliano Vezzani was er dan ook duidelijk op gebouwd om in de eerste omloop het kaf van het koren te scheiden. Op het moment dat Jur Vrieling VDL Glasgow van het Merelsnest als negende combinatie de baan inreed, stond de strafpuntenteller namelijk al op 61! Jur Vrieling liet zich daar echter niet door van de wijs brengen en reed zich middels een formidabele omloop naar de felbegeerde barrageplek. Ook Marc Houtzager wist zich niet veel later geplaatst na een prachtige omloop met Sterrehof’s Calimero.

Barrage

Luciana Diniz mocht als eerst van start in de barrage en reed een prachtige foutloze omloop met Camargo 2. Jur Vrieling volgde als tweede en wist met de in topvorm verkerende Glasgow van het Merelsnest een krappe seconde sneller te rijden.

Ik ben echt trot op hoe Glasgow vandaag sprong. Hij speelde met de hindernissen. Hij is niet het snelste paard voor de barrage en ik dacht dat het weglaten van een galopsprong misschien een te groot risico zou zijn. Mijn doel voor vandaag was een top drie notering, dus ik ben ontzettend blij dat dat ook gelukt is

Darragh Kenny stootte Jur Vrieling van zijn eerste plaats af door maar liefst tweeënhalve seconden sneller over de finish te rijden en de Ier leek daarmee af te stevenen op de overwinning.

Marc Houtzager maakte het nog even extra spannend door razendsnel door het parcours te rijden met Calimero, maar op de laatste hindernis tikte de vos een balkje aan en daarmee eindigde de ruiter op plaats zeven in het klassement.

Ook de koploper in de ranking, Pieter Devos, was het vandaag niet gegund.  De snelle rit werd afgestraft met vier strafpunten voor een springfout en daarmee zakte de Belg terug naar de vijfde de plaats.

Danielle Goldstein kwam vervolgens in de ring met de razendsnelle en topfitte Lizziemary. De amazone leek lange tijd gelijk op te gaan met Darragh Kenny, maar op de laatste lijn wist de Israëlische amazone 8/100 seconden tijdwinst te pakken op Kenny en daarmee is de amazone de allereerste vrouwelijk winnares van de Grand Prix van Shanghai.

“Mijn paard sprong echt fantastisch en het wilde allemaal lukken vandaag. Lizziemary heeft zoveel  brute kracht en deed zo ontzettend haar best voor mij vandaag. Het is echt geweldig om hier in Shanghai te winnen. Vandaag pakte het allemaal goed uit, ik kon een galopspring minder maken en dat maakte het verschil. Ik ben superblij dat ik gekwalificeerd ben voor de Super Grand Prix in Praag.”