Leopold van Asten Nederlands Kampioen springen

Nederlands Kampioen Leopold van Asten. Foto: Tabitha de Bie
Nederlands Kampioen Leopold van Asten. Foto: Tabitha de Bie

Zojuist heeft Leopold van Asten de hoogste tree van het podium mogen beklimmen in Mierlo en daarmee is de springruiter voor derde maal in zijn carrière Nederlands Kampioen springen. Het zilver was voor Kevin Jochems en Jeroen Dubbeldam pakte brons.

Podium NK Springen. Foto: Tabitha de Bie
Podium NK Springen. Foto: Tabitha de Bie

In de eerste manche die eerder vandaag werd gereden kwam menig combinatie in de problemen in het pittige parcours van Henk Linders. Er was weinig speling qua tijd en de hindernissen stonden dusdanig opgesteld dat er uiteindelijk slechts vijf combinaties foutloos door het parcours wisten te komen, waarvan twee nog wel een strafpunt voor tijdsoverschrijding moesten noteren. Het tussenklassement werd hierdoor al behoorlijk door elkaar geschud. Gerben Morsink moest zijn koppositie afstaan aan Leopold van Asten, die op zijn beurt de hete adem voelde van Kevin Jochems, Kevin Olsmeyer, Jeroen Dubbeldam en de Nederlands Kampioen van vorig jaar, Frank Schuttert.

Niet gemakkelijk

In de tweede en allesbeslissende manche werd het de combinaties opnieuw niet makkelijk gemaakt. Vooral de tijd bracht de combinaties in de problemen.  Frank Schuttert wist met Lyonel als enige een foutloze omloop binnen de tijd te realiseren en kwam daarmee op in totaal 4.57 strafpunten. Jeroen Dubbeldam nam uit de eerste omloop met Eldorado een strafpunt mee en kwam ook in de tweede omloop tijd te kort, maar eindigde met 4.23 strafpunten wel boven Frank Schuttert en verzekerde zichzelf van een podiumplaats.

Jeroen Dubbeldam. Foto: Tabitha de Bie
Jeroen Dubbeldam. Foto: Tabitha de Bie

De kleur van de medaille moest echter nog wel bepaald worden. Kevin Jochems reed vervolgens zijn Cristello H op fenomenale wijze door het parcours en eindigde met twee strafpunten voor tijd boven Jeroen Dubbeldam. Laatste starter Leopold van Asten kon zich slechts twee strafpunten veroorloven om het goud in handen te kunnen krijgen. Met de geweldig springende VDL Groep Miss Untouchable wist de ruiter het parcours koelbloedig rond te rijden.

Terwijl het geroezemoes rondom de tribunes langzaam verstomde wist de combinatie tot de laatste lijn foutloos te blijven, maar de tijd stond erg krap. Na een formidabele laatste sprong over de hindernis wierp Van Asten een blik op de klok en hij wist dat het goed zat. Voor de derde keer in zijn loopbaan mag hij zich Nederlands Kampioen noemen.

Kevin Jochems. Foto: Tabitha de Bie
Kevin Jochems. Foto: Tabitha de Bie

Top vijf

Frank Schuttert heeft met Lyonel opnieuw een toppaard in handen. De ruiter moest eerder al afscheid nemen van de door hem gereden Beautiful Red en Chianti’s Champion, maar hij heeft op dit NK bewezen dat hij met Lyonel op hoog niveau blijft meedoen. Met een vierde plaats in het eindklassement bleef Schuttert Gerben Morsink voor. Morsink voerde tot de wedstrijd van vandaag het klassement nog aan met Navarone Z, maar zakte terug in het klassement na twee springfouten in de eerste omloop. In de tweede omloop liet de combinatie de balken in de lepels hangen en dat leverde een nette vijfde plaats aan in het eindklassement.

Champagnedouche voor de winnaar. Foto: Tabitha de Bie
Champagnedouche voor de winnaar. Foto: Tabitha de Bie

Nieuwe inzichten

Voor de bondscoach geeft de uitslag van het kampioenschap weer nieuwe inzichten richting de Europees Kampioenschapen in Rotterdam later dit jaar.

Bondscoach Rob Ehrens. Foto: Tabitha de Bie
Bondscoach Rob Ehrens. Foto: Tabitha de Bie

“Ik ben heel dankbaar en blij dat CH Mierlo hier weer een heel mooi kampioenschap heeft georganiseerd, dat is een enorm compliment waard. Er stonden hier parcoursen op hoog sterren niveau, als je hier in de top mee rijdt, heb je het goed gedaan. Dat geldt op alle fronten ook bij de Children, Junioren en Young Riders, wie hier vooraan mee draait, heeft iets laten zien. Er missen een paar ruiters, maar we hebben ook een groot aantal topnamen aan het werk gezien. Drie daarvan stonden op het podium, maar ook mannen als Jur Vrieling, Bart Bles en Willem Greve zijn er en de sport was top. Wat hier gepresteerd is, staat op papier. Wie hier niet is, mist een kans. Ik ga nu voor mezelf alles rustig op een rijtje zetten en kijken wie er naar welke wedstrijd gaat. Ik heb hier heel veel input gekregen waar ik mee aan de slag kan.”

Klik hier voor alle uitslagen