Pascal Zantman Nederlands Kampioen Jachtpaarden

Pascal Zantman met Valentino. Foto: Tabitha de Bie
Pascal Zantman met Valentino. Foto: Tabitha de Bie

Een met zon overladen dag kenmerkte het NK Jachtpaarden van 2019 op landgoed De Valouwe. Dat maakte het een meer dan perfecte dag voor zowel deelnemers als het in grote getale aanwezige publiek. Aan het eind van deze zonovergoten dag kwam het Nederlands Kampioenschap in handen van Pascal Zantman met de in topvorm verkerende Valentino. Patricia van Motman wist evenals vorig jaar de Members klasse te winnen en prolongeert daarmee haar Nationale Kampioenstitel.

Echt een geweldenaar!

Na een spannende strijd was het tijdens de nakeuring voor de twaalf finalisten nog even flink spannend. De kampioensdeken werd, na zorgvuldig wikken en wegen van de Britse tweekoppige jury, opgelegd bij ‘het beste jachtpaard’ van trotse ruiter en kersvers Nederlands Kampioen Pascal Zantman.

“Ik had het niet verwacht, maar wel gehoopt”, reageerde een trotse Pascal Zantman na afloop. “Ik was in Maarsbergen bij de clubkampioenschappen al wel eerste met hem geworden, dus de spanning over hoe het vandaag zou gaan was dus best om te snijden. In de cross ging hij echt super en ook in de nakeuring was hij gelukkig top, want hij kan nog wel eens een wat temperamentvol zijn.”

Over hoe de rest van het sportieve jaar er voor Valentino uit zal zien heeft Zantman ook al nagedacht.

“Valentino heeft een goed, maar zwaar seizoen achter de rug en gaat nu het jachtseizoen is afgelopen na een korte rustperiode, verder met het eventingseizoen. Mocht Valentino voldoende zijn uitgerust en fit genoeg zijn, hoopt Zantman hem tijdens de Renswoude Horse Trials te kunnen starten.”

Pascal Zantman met Valentino. Foto: Tabitha de Bie
Kersverse Nederlandse Kampioen Pascal Zantman. Foto: Tabitha de Bie

Members Klasse wordt familiefeestje

Patricia van Motman wist evenals vorig jaar de Members klasse te winnen en prolongeert daarmee haar Nationale Kampioenstitel met de schimmel
Jefferson Cruising. Het werd zelfs een waar familiefeestje, want dochter Candice werd knap tweede met de pony Hennesy en ook vader Van Motman had zich in het rijtje finalisten weten te rijden en stond daardoor, weliswaar op geringe afstand van vrouw en dochter, ook opgesteld in de rij prijswinnaars.

Moeder en dochter Van Motman worden eerste en tweede in de membersklasse. Foto: Tabitha de Bie
Moeder en dochter Van Motman worden eerste en tweede in de membersklasse. Foto: Tabitha de Bie

Over het NK Jachtpaarden

Jaarlijks vindt het NK Jachtpaarden plaats ter afsluiting van het (slip)jacht seizoen. Leden van de jachtverenigingen Soestdijk, de Midland Hunt, de Veluwe Hunt en de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereeniging strijden in de Mastersklasse tijdens het NK om de titel ‘Nederlands Kampioen Jachtpaarden’. In de members klasse wordt er door de deelnemers gestreden om de titel ‘Nationaal Kampioen’. Het NK Jachtpaarden is een unieke wedstrijd. Na een voorkeuring, waarbij de paarden worden beoordeeld op type en gangen, wordt in de middag een cross country gereden in koppels. Na afloop van de cross worden er 12 finalisten bekendgemaakt, die aan de nakeuring mogen deelnemen. Na alle gegevens over de prestaties van ruiter en paard naast elkaar te hebben gelegd, wordt de Nederlands Kampioen bekend gemaakt. De voorzitter van de 2019 editie is de Koninklijke Nederlandsche Jacht Vereeniging, die dit jaar 100 jaar bestaat.

De meute. Foto: Tabitha de Bie
Demonstratie met de meute. Foto: Tabitha de Bie