Henrik von Eckermann wint loodzware Rolex Grand Slam

Henrik von Eckermann winnaar Rolex Grand Prix Den Bosch 2019 ©Tabitha de Bie
Henrik von Eckermann met Toveks Mary Lou. Foto: Tabitha de Bie

De overwinning van de Rolex Grand Slam of Showjumping in Den Bosch is vanmiddag op magistrale wijze in handen gekomen van de Zweedse springruiter Henrik von Eckermann.

Het bleek een lastige opgave vandaag om een foutloos parcours te rijden. Het publiek op de volgeboekte tribune moest tot halverwege de wedstrijd wachten op een foutloze rit. Die rit kwam uit handen van Maikel van der Vleuten en Verdi, maar terwijl het publiek nog juichte na het nemen van de laatste hindernis verscheen op de het bord één strafpunt voor tijdsoverschrijding. “Ik maakte zelf een dure fout en had acht galopsprongen nodig richting de driesprong. Daarna bleef er weinig meer over om tijd te winnen”, reageerde de springruiter na afloop. Van der Vleuten eindigde uiteindelijk als beste Nederlander op een zesde plaats in het klassement. De echte eerste nulronde kwam tien starts later uit handen van Daniel Deusser en Scuderia 1918 Tobago Z.

Daniel Deusser met Scuderia 1918 Tobago Z. Foto: Tabitha de Bie

Steve Guerdat slaagde er niet veel later in om de barrage veilig te stellen. De handen gingen nog eens extra op elkaar toen de winnaar van vorig jaar, Niels Bruynseels zich, als laatste van in totaal vijf ruiters ook wist te plaatsen voor de barrage.

Daniel Deusser mocht de openingsrit rijden in de barrage, maar de springruiter kwam niet uit op de lastige lijnen van het barrageparcours en liep tegen vier strafpunten aan. Steve Guerdat trok lering uit de rit van zijn concurrent en nam de bocht na de eerste wending iets ruimer dan zijn voorganger en dat betaalde zich de rest van de rit uit. De Zwitser zette een fantastische foutloze rit neer met Bianca. “Het voelde zo super goed, alsof ik in de lucht kon blijven. Het was qua gevoel mijn beste rit ooit met Bianca.”

Steve Guerdat met Bianca. Foto: Tabitha de Bie

De rit van Guerdat was echter niet snel genoeg voor de overwinning. De springruiter moest zijn meerder erkennen in Henrik von Eckermann met Toveks Mary Lou. De Zweedse springruiter wist tussen elke hindernis tijd weg te snoepen en wist uiteindelijk de klok stil te zetten op 40.45 seconden met nog twee combinaties te gaan. Niels Bruynseels, winnaar van vorig jaar, ging voortvarend van start met Gancia de Muze. Op de Rolex sprong ging het echter mis. Zijn paard kwam slecht uit op de hindernis en daarmee was het einde oefening voor de Belgische ruiter. Je kon een speld horen vallen in de piste toen laatste starter Peder Fredericson zijn paard het parcours doorloodste en het leek ook even goed te gaan, maar ook deze combinatie kwam in de problemen door de lastige lijnen met een springfout tot gevolg.

De Zweedse vlag werd dus gehesen voor Henrik von Eckermann en Tovek’s Mary Lou. “Ik was in Amsterdam en nu win ik hier! Ik hou van dit land”, reageerde de ruiter vanaf de rug van zijn paard.

Rolex Grand Slam of Showjumping

Indoor Brabant- The Dutch Masters is onderdeel van de prestigieuze Rolex Grand Slam of Show Jumping. De Grand Slam is de ultieme uitdaging voor springruiters met een zeer goed gevulde prijzenpot. Voor de ruiter die vier opeenvolgende Grand Prix weet te winnen tijdens deze majors ligt er ook nog een hele riante bonus in het verschiet.