Overwinning met Baccarat levert Marc Houtzager nieuwe auto op

/nieuws/nieuws_img/Marc Houtzager 16062018.jpg
© Willem Pfeiffer/www.hippischtwente

De sleutels van de Mercedes Smart Fourfour, de eerste van vijf auto’s die tijdens het CSI Twente te verdelen zijn, werden vrijdagavond overhandigd aan Marc Houtzager. Met zijn imponerend springende donkerbruine ruin Sterrehof’s Baccarat besliste de ruiter uit Rouveen de eerste kwalificatie voor de Grote Prijs van Twente van komende zondag in zijn voordeel. Houtzager was de sterkste in een barrage, waarvoor na een uiterst selectief basisparcours slechts vier combinaties een startbewijs kregen.

Nadat Michael Greeve met zijn negenjarige donkerbruine bruine ruin Turbo Z (v. Thunder van de Zuuthoeve) al op de eerste hindernis zijn kansen verloren zag gaan, stelde de Belg Jonas Vervoort met een foutloze rit op de bruine merrie Teavanta in de tijd van 34,83 seconde de norm. Marc Houtzager bleek er niet van onder de indruk. Op soevereine wijze reed hij met zijn twaalfjarige donkerbruine bruin naar een winnende chrono van 32,80 seconde. Daar kon de Zwitser Paul Estermann met Curtis Sitte niets meer aan veranderen. Hij kwam ten opzichte van de Rouvener 0,44 seconde te laat binnen. Als snelste vierfouters sloten Bart Bles met zijn bruine hengst Gran Canyon van HD en Gert-Jan Bruggink met zijn schimmelruin aan voor de prijsuitreiking.

Als gepland
“Het liep als gepland”, lachte Marc Houtzager na de prijsuitreiking. “Het was een korte, maar mooie barrage en het liep erg lekker. Ook het basisparcours was prima. Het stond niet hoog, maar het reed wel hoog. Na de driesprong weg naar nog een serieuze oxer was voor veel deelnemers heel moeilijk, omdat de paarden daar al veel hadden moeten geven. De toegestane tijd was in orde, het was ook fair. Geen killer, maar door die laatste lijn toch lastig genoeg.”

Baccarat, die zondag ook van start gaat in de Grote Prijs van Twente, vormt met Sterrehof’s Calimero het duo beste paarden op stal. “Ze zijn mijn nummers 1a en 1b en ik verkeer in de gelukkige positie dat ik ze mag rijden.

Na enkele jaren afwezig te zijn geweest, voelt hij zich uitstekend thuis op het traditionele Erve Maathuis. “Het is een mooi concours, ook qua sfeer en de bodem hier is super. Op gras rijden is toch het mooiste wat er is. Voor de paarden ook.”

Jarno van Erp beste Nederlander
De jonge Duitser Marcel Marschall zegevierde eerder op de dag in de rubriek over 1,45 direct op tijd om de Bramer Prijs. Met de negenjarige bruine merrie Crystal 17 (v. Corentan) was Marschall 0,37 seconde sneller dan de Italiaan Antonio Alfonso met de even oude bruine merrie Dream van Generhese. De Fransman Guillaume Foutrier eiste met Tchin de la Tour de derde plaats op.
Jarno van Erp was op de vierde plek de beste Nederlander met zijn tienjarige bruine hengst Daddy Cool Go (v. Sandro Boy. Eventingvedette Michael Jung mocht met Sportsman S de vijfde prijs afhalen.

De openingsrubriek van het CSI4 was voor de Braziliaan Paulo Stewart, die op het parcours over 1,40 meter op tijd om de Hulshof Accountants en Belastingadviseurs Prijs met de twaalfjarige schimmelruin Contiki aanzienlijk sneller was dan de concurrentie. De Luxemburgse Charlotte Bettendorf met Citizen Metz en de Belg Jonas Vervoort met Cibalis completeerden de top drie. Ze werden gevolgd door de Nederlanders Kristian Houwen met de bruine merrie Drop Shot VM en Hendrik Jan Schuttert met de schimmelmerrie Farmers Proud HS.