Twaalf Indoor springkampioenen gehuldigd in Ermelo

/images/KNHS.jpg
Foto: Tabitha de Bie - Paard & Ponygids

Meelevend publiek, spannende barrages, jong talent en mooie sport. Dat is een samenvatting van de KNHS Indoorkampioenschappen springen voor ponyruiters. Twaalf kampioenen kunnen worden bijgeschreven in de boeken.

Outsider Enola Mulder sterk naar ZZ-DE kampioenschap
De jonge Liesje Vrolijk beet het spits af in de vierkoppige barrage in het ZZ/DE. Met routinier Starbucks kwam Liesje over de finish met vier strafpunten in 43.66. Daar dook Elize van der Mheen met Gregory (41.18 seconden) onder en deed dat bovendien foutloos. Maar de leiding hield de ervaren Elize niet lang vast. Enola Mulder wendde nog korter, was nog sneller op de lange stukken en haar voorzichtige pony Granouche sprong heel effectief en razendsnel. De tijd van 35.59 stond en Pam Nieuwenhuis, vorig jaar kampioene in het Z, deed een zeer goede aanval met Seraja. Halverwege haar rit viel een balk en waren de kansen op goud bekeken. Brons was het resultaat in de tijd van 39.31 seconden.

“Het was goed”, lacht Enola Mulder met de gouden medaille over haar blauwe rijjas en de sjerp om de hals van Granouche. “Ik weet dat als ze drie keer foutloos is we kunnen winnen, maar dit had ik niet verwacht. Ik ben nu 16. Het houdt op. Granouche is te koop. Vorig jaar was ik tweede in het Z op de Hippiade. Daar baalde ik enorm van. Toen lukte het net niet. Nu is het gewoon top. Dit is alles wat ik nog wilde en nu is het goed. .

Gerrit Veenstra wint met Marktplaats-pony Funky
“Ik kocht haar zelf ongezien op Marktplaats. Ze stond er nog maar tien minuten op”, vertelt Gerrit Veenstra trots, nadat hij met zijn zevenjarige Funky met gemak de titel in de klasse Z, categorie DE won. “Ze verdiende het om te winnen. Funky is heel goed, een toppony. Ze maakt zelden een fout.”

Na acht foutloze combinaties in de eerste manche wisten maar drie de barrage te bereiken van de klasse Z, DE. Daarin maakte Jany Karremans met Lasio twee springfouten en werd Britt ter Harmsel verrast door twee weigeringen van haar pony. Daarmee lag de weg open voor Gerrit Veenstra – in 2015 al kampioen met Quick Star – en zijn vos Funky. Gerrit nam het sportief op en trakteerde het enthousiaste publiek op een scherp gereden foutloze barrage. Zijn cap ging na de finishlijn fanatiek en blij de lucht in.

Saskia Brinkman weer kampioen, nu in het Z-C

Vorig jaar veroverden Saskia Brinkman en Hentel de titel in het springen klasse M, categorie C. Vandaag was de combinatie de beste in de barrage van de klasse Z, categorie C. Kimberly van der Sanden eindigde met Yellow Surprise als tweede, Hilde Veenstra en Kentucky werden derde.

“Hentel sprong gewoon heel goed vandaag. Ik wilde een foutloze rit rijden en een beetje op de tijd letten”, verklapt winnares Saskia Brinkman haar strategie verlegen.

Drie combinaties reden de barrage over het parcours van Jack Meuleman. Kimberly van der Sanden beet het spits af met Yellow Surprise en reed een vlotte foutloze rit. Hilde Veenstra was sneller, maar moest dat met een springfout van haar pony Kentucky bekopen. Saskia Brinkman maakte het daarna keurig af en won in een mooie tijd van 31.47 seconden.

‘Toppony’ Tomboy raast naar top-positie

“Ik denk omdat we zo ervaren zijn samen”, verklaart Eline Slager de titel in de klasse M, DE. “Tomboy is een toppony. We hebben al zo veel gewonnen samen.” Hoewel Tomboy al 18 jaar is en misschien wel de kleinste in de barrage, was hij bijna vijf seconden sneller dan de rest.

“Of dit onze laatste wedstijd was, weet ik niet”, aldus kampioene Eline Slager. “Maar ik weet wel dat Tomboy bij ons blijft. Hij is nu 18 jaar en door ons zelf opgeleid. Eerst heeft mijn broer hem gereden en was er twee keer kampioen mee in het L en het M. In 2014 was ik met Tomby rijstijlkampioen in de klasse B.”
Eline (14 jaar) reed met Tomboy een razendsnelle barrage. “Het was nu of nooit”, legt ze uit. “Ik heb al zo veel met hem gewonnen. Dit is natuurlijk extra mooi.” De dag begon voor Slager al goed met de zevende plaats in de klasse L, DE met haar pony Grey Dior.

Hoewel de andere veertien concurrenten het wel probeerden was er geen een die maar in de buurt kwam van de tijd (31.75 seconden) van Slager en Tomboy. Lars Wigger (13) en Faith reden de barrage in 36.41 wat de zilveren medaille opleverde. Cyenda OHMG was de enige E-pony in de top 3. Dahné Starink nam niet alle risico’s en verzekerde zich daarmee van de bronzen medaille.

Klasse M, C: Sophie van Tol Stormt naar de zege

Stormkracht 9 leek het wel bij Sophie van Tol en Storm in de laatste barragerit in de klasse M, categorie C. Met veel risico reden ze de lange lijn naar de laatste oxer. “Ik wilde winnen. Ik zie wel of hij springt, dacht ik.” Het was goed voor goud.

“Normaal rijd ik niet zo hard, maar als het nodig is wel. Ik wilde winnen, dus moest er helemaal voor gaan”, vertelt Sophie van Tol blij. De amazone (11 jaar) rijdt nu drie jaar met Storm. Naast kampioen van Zuid Holland, waren ze twee keer clubkampioen van RSV Reigersburgh en wonnen ze de klasse M van Jumping Indoor Aalsmeer.

Puck Buijnsters ging lange rijd aan de leiding met Tapas maar moest op het laatst genoegen nemen met zilver. Jonne de Haan reist terug naar Heilo met de bronzen medaille.

Isabelle Roepel is super blij met titel in L, DE

Met vijftien combinaties in barrage in de klasse L categorie DE was strijd verzekerd. In het begin scherp wenden en goed tempo houden in het tweede deel leek het devies voor een hoge klassering. Isabelle Roepel was de derde starter in de barrage en zette een tijd neer van 31.40, die door de twaalf combinaties na haar niet verbeterd werd.

“Ik had met mijn trainer Roelof Jan Boer overlegd hoe ik moest rijden. Hij heeft me hier heel erg mee geholpen”, vertelt de 12-jarige Gymnasium-leerlinge voorafgaand aan de prijsuitreiking. “Breitling rijd in nu pas twee maanden. Lotte van Zandvliet heeft haar in het ZZ gereden. Ik heb hiervoor twee pony’s gehad. Vorig jaar had ik hier in de B-barrage een stop. Ik ben nu Nederlands kampioen en echt heel blij. Ik was ook kampioen van Zuid Holland. Breitling is de fijnste pony die er rondloopt. Ze doet alles, ze springt heel fijn, gaat altijd; groot of bij een passende afstand. Ik ben er super blij mee.”

Fleur Leemans, dochter van springruiter Koen Leemans, reed de perfecte wendingen en afstanden aan het begin van het barrageparcours. Aan het eind kwam ze ruim een seconde tekort met haar fraaie pony Orchid’s Lonette. Zilver ging mee terug naar Brabant.

Liz Meenhuis deed als laatste starter een zeer goede poging met de goedgekeurde New Forest hengst Woodrow Carisbrooke. Razendsnel eindige Liz met de voorzichtige en veel inzet springende vos op de derde plaats in het kampioenschap.

Bekijk hier alle uitslagen