Nek aan nek race tussen Werth en Dujardin

Isabell Werth wint de wereldbeker dressuur Amsterdam
Isabell Werth met Weihegold OLD. Foto: Judith Kuivenhoven

Op de tonen van “geef mij maar Amsterdam” mocht Isabell Werth vandaag de ereronde rijden op Jumping Amsterdam. De Duitse amazone kreeg voor haar kür met Weihegold OLD 90.280 procent en won na een ware nek aan nek race met Charlotte Dujardin. Dujardin werd tweede met Mount St. John Freestyle (v. Fidermark) en voor het thuispubliek reed Edward Gal zijn Glock’s Zonik naar een derde plaats.

Ongeëvenaard

De passage en piaffe van Weihegold OLD zijn ongeëvenaard en werden beloond met louter negens en tienen. Die hoge cijfers werden ook gegeven voor de harmonie tussen ruiter en paard. De amazone had nog niet afgegroet of het gejuich barstte al los vanaf de tribune. De amazone had de piste al verlaten toen het gejuich opnieuw vanaf de tribune klonk bij de bekendmaking van haar score van ruim 90 procent.

“Een 15 jarig paard dat nog zo in vorm is daar ben ik zo ongelooflijk trots op! Gisteren in de GP kon ik haar al best goed managen. Maar vandaag voelde ik de hete adem van Charlotte Dujardin in mijn nek. Ik moest vandaag echt nog een tandje bijzetten om voor te blijven. Ik ben ontzettend blij met Weihegold en hoop voorlopig nog op dit niveau met Weihe door te gaan. Natuurlijk wel met een beetje voorsprong op de rest”, zegt Werth lachend. Ik vind altijd weer het fantastisch om in Amsterdam te rijden. Het publiek is zo geweldig in Amsterdam, ze hebben echt hart voor de sport en juichen om het hardst voor elke combinatie.

Geweldig

Charlotte Dujardin tweede met Mount St. Freestyle op Jumping Amsterdam
Charlotte Dujardin met Freestyle. Foto: Judith Kuivenhoven

Charlotte Dujardin had vandaag, anders dan in de GP, geen hakkeltjes in de proef. De Britse amazone reed naar 89.505 procent in de kür met Mount St. John Freestyle. De merrie had pas tweemaal eerder een indoorwedstrijd op dit niveau gereden en Dujardin is blij met hoe de merrie heeft gepresteerd.

“Freestyle heeft het geweldig gedaan en dit was pas haar derde indoorwedstrijd op dit niveau. Na Olympia waar ze het allemaal nog wat spannend vond, heeft ze het hier zo fantastisch gedaan! Gisteren ging m’n GP niet helemaal naar wens. De storing en ik was vooral gefrustreerd over mijzelf, want Freestyle deed het geweldig. Het was vandaag even lastig bij binnenkomst, want het publiek was nog zo enthousiast na de bekendmaking van de score van Isabel, dat ik m’n muziek bijna niet kon horen. Maar Freestyle ging heel goed om met die situatie en reed een hele mooie proef.”

Edward Gal met Glock's Zonik
Edward Gal met Glock’s Zonik. Foto: Judith Kuivenhoven

Een kür met power met krachtige galoppades kwam uit handen van Edward Gal met Glock’s Zonik N.O.P. De zwarte Blue Hors Zack nakomeling liet zich goed door de kür sturen door zijn ruiter die op zijn beurt ontzettend blij was weer op het podium te staan met deze hengst.

“Zonik vond de prijsuitreiking helemaal geweldig, zo samen met twee knappe merries. Hij deed goed zijn best om zich van zijn beste kant te laten zien”, grinnikte Gal. “Zonik is echt zo veel sterker geworden het afgelopen jaar. Zijn galoppade is sterk verbeterd en ik was ook heel tevreden over de passage-piaffe.

Jurylid Mariet Sanders-Van Gansewinkel was enthousiast over de wereldbekerwedstrijd. “Het was een prachtige wereldbekerwedstrijd. Het niveau was gisteren en vandaag echt hoog. De top drie blinkt allemaal uit in verschillende onderdelen en ze kruipen qua score steeds dichter naar elkaar toe”.

Wereldbekerklassement

In de tussenstand van het wereldbekerklassement staat Benjamin Werndl op gelijke hoogte met Jessica von Bredow-Werndl op nummer 1. Frederic Wanders staat op drie en Charlotte Dujardin deelt de vierde plaats met Helen Langehanenberg.

Klik hier voor uitslagen