Ben Maher wint opnieuw de GP Rome met Explosion W

Ben Maher met Explosion W. Foto: LGCT / Stefano Grasso

Ook in de zestiende etappe van de Longines Global Champions Tour van Rome leverde het droompaar Ben Maher en Explosion W het bewijs van hun klasse. De Europees Reservekampioenen wonnen voor de tweede keer dit seizoen een LGCT Grand Prix, en daarmee herhaalden ze hun overwinning van vorig jaar in de Italiaanse hoofdstad tussen de marmeren beelden van het Stadio Dei Marmi. 

In de barrage met de vier foutloze combinaties deed Ben Maher met de tien jaar oude vosruin Explosion W (v.Chacco Blue) wat er van hem verwacht werd met een foutloze ronde in 38,6 seconden. Marlon Zanotelli (BRA) had met Edgar M (0/39,20) het nakijken, net als Ludger Beerbaum (DLD) met zijn elfjarige Rheinlander ruin Cool Feeling (0/39,39). 

Voor Zanotelli was er nog een extra bonbon; hij plaatste zich als tweede geplaatste ruiter na de meervoudige winnaars voor de LGCT Super Grand Prix bij de GC Playoffs in de O2 Arena in Praag in november. Met deze overwinning nam titelverdediger Maher de leiding over in het algemeen klassement. Maar er zijn nog twee etappes te gaan. Die van St. Tropez en van New York. Slechts 11 punten voorsprong heeft hij op Pieter Devos (BEL, 266 punten) en Daniel Deusser (DLD, 259). De eindsprint naar het kampioenschap van de hoogst gedoteerde competitie in de springsport wordt een uiterst spannende. 

Een enthousiaste Ben Maher: “Met twee overwinningen in de afgelopen twee jaar op rij is Rome een geluksstad voor mij en Explosion is graag in deze arena met het Italiaanse publiek. Het was vandaag een zware Grand Prix met weinig starters in de barrage. Het was spannend. Ik ben heel gelukkig en ga nu simpelweg genieten van deze overwinning. Dat ik de leiding nu heb in het algemeen klassement is belangrijk.” 

De Duitse grootmeester Ludger Beerbaum zei na het behalen van zijn derde plaats: “Als ik zie hoe Ben in de afgelopen twee jaar presteert dan is het geen geluk of toeval dat hij steeds weer wint. Slechts zes tienden van een seconde achter hem blijven geeft me vertrouwen voor de volgende Grote Prijs met mijn paard. Ben heeft terecht gewonnen.”