21.4 C
New York
vrijdag, september 17, 2021

Buy now

In het Duitse Luhmühlen is Tim Lips met zijn Bayro op een knappe zesde plaats geëindigd op het EK Eventing. Voor Lips was het in eerste instantie een zure zesde plaats, één springfout in het afsluitende onderdeel hield hem van het podium.

Lips begon de wedstrijd al direct goed met een sterke dressuurproef die goed was voor plaats zes in het klassement. Via een zeer sterk gereden foutloze cross klom hij vervolgens naar plaats vier met reëel uitzicht op het podium. Het springen was zoals bijna altijd een spannende aangelegenheid, waarbij de hoogst geplaatste ruiters aan het einde in actie kwamen. Voordat Lips de piste binnen reed waren al diverse foutloze combinaties geweest en de ervaren ruiter wist wat hem te doen stond. De imponerende schimmel Bayro van Lips sprong heel goed, maar maakte aan het einde van het parcours een lichte fout. Daarmee viel de combinatie iets terug in het klassement naar een nog altijd hele knappe zesde plaats.

Lips is direct na afloop vooral teleurgesteld: “Ik was zo dicht bij een medaille en dan krijg je zo een fout. Dat doet echt wel even pijn. Je komt niet zo vaak zo dicht bij een medaille en nu was de kans er, zo vreselijk balen. Mijn paard sprong tot daar echt heel goed, ik kan het eigenlijk nog niet echt beseffen.”

In 2013 was Lips al eens zevende met zijn toenmalige paard Keyflow op het Europees kampioenschap, dat was toen in het Zweedse Malmö. De laatste Europese medaille in deze paardensport discipline stamt uit 1993 toen Eddy Stibbe voor Nederland brons won.

Team stelt teleur

Naast Lips wist voor Nederland alleen debutante Aliene Ruyter met Bomba de wedstrijd te voltooien. De combinatie eindigde op plaats 49.

Voor het Nederlandse team viel het doek al in de cross-country. Merel Blom (Aalten) ging als eerste van start, maar moest aan het einde van de cross opgeven toen haar paard Chiccolino aangaf dat het genoeg was geweest. Tweede teamruiter Ilonka Kluytmans kwam met haar Image of Roses ten val in een van de watercombinaties en dat betekent uitsluiting. Als derde voor TeamNL ging Laura Hoogeveen met Wicro Quibus N.O.P. van start, de combinatie kreeg al redelijk vroeg in de wedstrijd drie weigeringen en ook dat betekent uitsluiting. Voor het team dus een teleurstellend resultaat zeker gezien er kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio op het spel stond. Nederland heeft daarvoor nu nog een kans.

Olympisch ticket

Het laatste Olympische ticket voor een eventingteam, gaat naar het (nog niet geplaatste) land dat als hoogste eindigt in de eindstand van de FEI Nations Cup. Op de geschoonde lijst heeft Nederland in de stand van die FEI Nations Cup nu alleen Zwitserland met minimaal verschil voor zich. België staat op enige afstand, maar met een wedstrijd minder gereden, achter Nederland. 
In de FEI Nations Cup van 2019 staan er nog twee wedstrijden op de kalender. Van 18 tot en met 22 september wordt strijd geleverd in het Belgische  Waregem. De laatste wedstrijd vindt plaats in ‘ons eigen’ Boekelo. De bekende Military van Boekelo wordt van 9 tot en met 13 oktober verreden. Er breken daarmee nog een paar extra spannende weken aan voor de Nederlandse eventingsport.

Kampioenen

De Duitse Ingrid Klimke wist in Luhmühlen met paard SAP Hale Bob Old haar twee jaar geleden in Strzegom gewonnen Europese titel te prolongeren. Michael Jung moest met fischerChipmunk FRH ook een springfout incasseren waardoor hij van goud naar zilver zakte. Het brons ging naar de jonge Ier Cathal Daniels met Rioghan Rua.
In de teamstrijd ging de overwinning afgetekend naar Duitsland. Titelverdediger Groot Brittannië moest het ditmaal met zilver doen en het brons ging naar Zweden. Frankrijk en Italië volgden in de uitslag. De eerder genoemde Olympische startbewijzen gingen naar Zweden en Italië.

Klik hier voor de volledige uitslag

SourceKNHS

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
2,942VolgersVolg
0AbonneesAbonneer
- Advertisement -spot_img

Latest Articles