24.3 C
New York
maandag, mei 29, 2023

Buy now

Dressuurmerrie Loïs Lena maakt hoge verwachtingen waar

Afgelopen donderdag werd de driejarige merrie Loïs Lena bij de Centrale Keuring in Flevoland aangewezen voor de Nationale Merriekeuring. Met een score van 80/85 wist de atletische en sterk bewegende merrie te imponeren. De dressuur gefokte Loïs Lena is een ware belofte voor de toekomst. De dochter van Europees Kampioene Rilena, lijkt dan ook diens genen te hebben geërfd en de kenmerkende sterke achterhand van deze merriestam. Dit, aangevuld met het atletische en elastische vermogen van vader Glock’s Toto Jr. (v. Totilas) maakt Loïs Lena een heel compleet sportpaard.

De jury in Flevoland plaatste de merrie op de eerste positie in de kopgroep en kende haar naast een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring dan ook prachtige punten toe: 80 punten voor exterieur en galop en 85 punten voor stap, draf, en beweging. “Een aansprekende rijtypische merrie, met een mooie schouderpartij en een overtuigende, resolute draf en goede stap”, zo klonk het juryoordeel in de ring voorafgaand aan het toekennen van de punten.

Lois Lena in actie op de CK Flevoland

In de voetsporen van Rilena

Fokkers Myra Glaser en Jeroen Dicker zijn dolblij met Loïs Lena. “We gaan haar houden voor de fokkerij. We verwachten volgend jaar al een veulen uit haar van Jameson RS2”. Daarmee treedt de beloftevolle dressuurmerrie in de voetsporen van haar moeder Rilena. Deze Europees Kampioene en predicaatrijke merrie ligt ten grondslag aan de dressuurpaardenfokkerij van Lindenburg Sport Horses die Myra Glaser samen met haar partner Jeroen Dicker sinds 2010 runt.

Hoge verwachtingen

“Rilena kwam op 12-jarige leeftijd bij ons en we hebben met haar onze dressuurpaardenfokkerij kunnen opbouwen. We zijn haar heel dankbaar voor alle mooie nakomelingen die zij heeft gebracht.” Loïs Lena is het laatste veulen dat Rilena zelf heeft gedragen. Daarna zijn haar nakomelingen via embryo transplantatie en draagmoeders ter wereld gekomen. “We zien in Loïs Lena een mooie opvolgster voor Rilena. Ze is een modern gebouwd dressuurpaard met een sterke beweging en veel atletisch vermogen”. Het ticket voor de Nationale Merriekeuring bevestigde het talent wat de fokkers al die tijd al in haar zagen. “Wij hadden hoge verwachtingen van deze merrie en niet alleen omdat ze zo ontzettend goed beweegt. Loïs Lena heeft ook een bijzonder lief karakter. Dat zie je terug in het vertrouwen dat ze in ons heeft bijvoorbeeld in nieuwe spannende situaties. Ze laat zich dan makkelijk leiden en vertrouwt erop dat het goed zit.”

Veulen op komst

Vorig jaar is er nog een nakomeling vanuit Rilena x Glock’s Toto Jr. geboren. Deze jaarling hengst Navarro heeft inmiddels, mede dankzij de referenties van Loïs Lena, een nieuwe eigenaar gevonden en zal hoogstwaarschijnlijk in de toekomst nog van zich laten horen. Met het inzetten van Lois Lena in de fokkerij zal de sterke merrielijn van Rilena ook in de toekomst worden doorgegeven. Volgend jaar al met een veulen uit een draagmoeder. Als vader is Jameson RS2 gekozen. “Ik zag hem tijdens de hengstenkeuring en wist dat ik van deze hengst een veulen wilde. Het is een ware atleet met veel souplesse en dat samengevoegd met de eigenschappen van Loïs Lena moet wel een goed veulen opleveren.” Uit Rilena zelf is dit jaar een ET tweeling geboren van de Duitse hengst Secret. “Afgelopen jaar hebben we gekozen om wat Duits bloed toe te voegen aan de stam. Dit om de merrielijn nog sterker te maken en het goede karakter te bevestigen in de stam. Het zijn twee knappe bruine veulens, een merrie en een hengst. Beiden worden voorlopig aangehouden, omdat dit de laatste twee veulens van Rilena zijn, die helaas eind 2018 overleed aan een zware koliekaanval.”

Toto Jr. matcht goed met merriestam

Voor de fokkerij vindt Myra Glaser het van belang dat de hengst de merrie aanvult. “Ons doel is een top dressuurpaard te fokken. Een match kan er op papier goed uitzien, maar daarmee hoeft het paard nog niet heel bijzonder te zijn. We hebben in dit geval gekozen voor Toto Jr., want dat is voor mij een ware topatleet. Hij matcht bovendien ook heel goed met de merriestam. Zo goed, dat we hem dit jaar ook weer gebruikt hebben op onze NMK-merrie Florena (ook uit Rilena, v.Jazz en kampioene CK Gelderland 2013).”

Geluks-stal?

Op 16 augustus wordt Loïs Lena gepresenteerd tijdens de Nationale Merriekeuring. Op dit moment wordt ze hiervoor voorbereid door het team van MT Stables. De merrie staat daar in dezelfde stal als waar kampioensmerrie Florena destijds stond. Een geluks-stal misschien? Voor de zekerheid is dezelfde stal alvast geboekt voor volgend jaar voor Minte Lena, de kleindochter van Rilena: een Wynton x Don Tango merrie van Lindenburg Sport Horses. Na de nationale merriekeuring komt Loïs Lena weer thuis te staan. “We gaan haar dan zadelmak maken en daarna rustig uitbrengen in de dressuursport. De komende jaren zal ze vooral worden ingezet voor de fokkerij middels embryospoelen en gaan we als alles goed gaat met haar de jonge paarden competities rijden. Uiteindelijk zal de sport voor gaan op de fokkerij, want als een paard de capaciteiten toont voor het hoogste werk, dan gaan we daar voor. Want dan kunnen we echt aantonen dat we topsport paarden fokken!.”

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,790VolgersVolg
0AbonneesAbonneer
- Advertisement -spot_img

Latest Articles