Selecties voor CHIO Aken bekendgemaakt

Foto: Tabitha de Bie

Het CHIO Aken staat bij de ruiters van TeamNL rood omcirkeld in de agenda, dit jaar van 16 tot en met 21 juli. Het concours in het immense stadion van de Soers is wellicht de belangrijkste buitenlandse internationale wedstrijd van het jaar. Dit jaar is Nederland in vijf disciplines actief: dressuur, mennen, springen, eventing en voltige.

Springen

De Landenwedstrijd van het CHIO Aken telt voor de springruiters van TeamNL niet mee voor de Longines FEI Nations Cup serie. Maar de wedstrijd uit de Rolex reeks op donderdagavond 18 juli onder kunstlicht staat zo hoog aangeschreven dat bondscoach Rob Ehrens met een heel sterk team naar de Duitse stad afreist. Die vier ruiters die de kleuren van Oranje vertegenwoordigen zijn dezelfde die bij het CHIO Geesteren tweede werden. Dit keer gaat Doron Kuipers mee als reserve. De resultaten in Aken zullen voor Ehrens zeker meewegen bij zijn beslissing over wie hij selecteert voor de Europese kampioenschappen in augustus in Rotterdam.

De keus van Ehrens is gevallen op:
– Marc Houtzager – Sterrehof’s Calimero (v.Quidam de Revel)
– Willem Greve – Zypria S (v.Canturo)
– Maikel van der Vleuten – Dana Blue (v.Mr Blue)
– Jur Vrieling – VDL Glasgow vh Merelsnest (v.Nabab de Reve)
– Doron Kuipers (Mijnsheerenland) – Charley (v.Calido) (reserve)

Dressuur

Bondscoach Alex van Silfhout maakte in Geesteren al bekend met welk team hij bij het CDIO Aken aan start komt. “Ik kom niet met mijn sterkste, maar wel een sterk team aan de start. Ik wil in Aken nog wel wat combinaties kunnen testen met het oog op het EK. Het is goed dat ze daar onder die omstandigheden ervaring op doen”, motiveerde Van Silfhout zijn keuze. Het dressuurteam bestaat dit jaar uit drie combinaties

De Nations Cup in Aken telt mee voor het FEI Landenklassement waarin TeamNL na deelname in Compiègne en Geesteren op de vierde plaats staat.
In eerste instantie zou ook Anne Meulendijks met haar MDH Avanti N.O.P. aan de start verschijnen in de FEI Nations Cup, maar gezien het drukke programma dat dit paard al achter de rug heeft is besloten dat deze combinatie alleen in de 4* van start gaat en een proef minder loopt.

Van Silfhout koos voor:
– Marlies van Baalen – Ben Johnson (v.Johnson)
– Diederik van Silfhout – Expression (v.Vivaldi)
– Adelinde Cornelissen – Zephyr (v.Jazz)

Vierspannen

De Nederlandse vierspanmenners hebben een patent op de overwinning in de Landenwedstrijd in Aken. Dit jaar komt bondscoach Ad Aarts met zijn sterkste team naar de Soers. In Windsor wonnen Koos de Ronde en vader en zoon Chardon vorige maand de Nations Cup. Of dat ik Aken lukt, weten we volgende maand.

– Bram Chardon
– IJsbrand Chardon
– Koos de Ronde

Eventing

In de discipline eventing zijn de startplaatsen altijd zeer beperkt in Aken. Op dit moment heeft alleen Tim Lips een startbewijs op zak. Merel Blom hoopt ook van start te kunnen in Aken, maar staat nog op de wachtlijst.

Tim Lips – Bayro (v. Casantos)

Voltige

Carola Sneekes
Carola Sneekes. Foto: Tabitha de Bie

Het CHIO begint van 12 tot en met 14 juli met Voltige. Het gastland presteert altijd sterk. Nederland komt dit jaar aan start met drie voltigeurs die zich met de wereldtop kunnen meten. Carola Sneekes is de meest geroutineerde en internationaal al jaren succesvol. De jonge talenten Annebeth Kubbe en Arthur Seidel krijgen de kans ervaring op te doen in het mekka van de paardensport, zoals Aken ook genoemd wordt.

– Voltigeur Carola Sneekes – Longeur Marjo Sneekes – Paard Safari H
– Voltigeur Annebeth Kubbe – Longeur Lasse Kristensen – Paard French Kiss
– Voltigeur Arthur Seidel – Longeur Lasse Kristensen – Paard Smaragd of Black Jack