Vijfde NK-titel voor Koos de Ronde

Vijfde NK-titel voor Koos de Ronde
v.l.n.r. Mark Weusthof,Koos de Ronde, Peter de Ronde. Foto: Tabitha de Bie

Koos de Ronde heeft vanmiddag in Beekbergen zijn vijfde Nederlandse Kampioenstitel gewonnen. Zijn broer Peter stond met een derde plaats naast hem op het podium. De zilveren medaille was voor Mark Weusthof.

Spannend tot het eind

Het afsluitende vaardigheidsparcours leverde vandaag voor vele aanspanningen problemen op. Zo ook voor Koos de Ronde die zijn proef beeindigde met 10.98 strafpunten op de teller. Dat maakte het nog even spannend. In de eindstand van de internationale wedstrijd zakte Koos hierdoor weg naar een vierde plaats, maar uiteindelijk bleek de kampioenstitel niet in gevaar.

“Ik was niet zo blij met vandaag”, vertelt Koos de Ronde, die benadrukt dat hij wel blij is met zijn kampioenschap. “Het was geen mooi parcours, de oxer stond een beetje tegen de dranghekken aangebouwd, daar kreeg ik een fout en toen ging ik wat harder rijden om de tijd te halen en toen kreeg ik nog een fout. Dat heb je wel eens in een vaardigheid, als het even niet gaat, dan heb je ook zo een hoop strafpunten.” 

Koos de Ronde. Foto: Tabitha de Bie

Voor Mark Weusthof verliep de vaardigheidsproef iets beter. Met slechts één bal kwam de vierspanmenner nog dicht in de buurt van het goud, maar eindigde net als afgelopen jaar op de zilveren plek. Peter de Ronde pakte opnieuw het brons.

Ailloud lachende derde

Door de fouten in de vaardigheid raakte het klassement flink door elkaar. De winst in de vaardigheid kwam door de fouten van de favorieten op naam van de sterk rijdende Belg Dries Degrieck, die als enige vierspanrijder alle balletjes liet liggen en de scherpe toegestane tijd haalde. Het leverde hem de tweede plek op in het eindklassement. Fransman Benjamin Aillaud begon vanaf de derde plek in de tussenstand aan zijn kegeltjesparcours en haalde iets minder dan een punt tijdfouten, waardoor hij de Belg nipt voor bleef in het klassement. Hij werd de lachende derde, want door de fouten van Koos de Ronde en de Amerikaan Chester Weber greep hij de winst.

Benjamin Aillaud. Foto: Tabitha de Bie

Antonie ter Harmsel beste Nederlandse tweespanmenner

De vaardigheid bleek ook bij de tweespannen lastig, want alleen de Deen Hans-Henrik Nielsen wist de nul op het scorebord vast te houden. Antonie ter Harmsel liet wel alle balletjes op de kegels liggen, maar kreeg de nodige strafpunten voor tijdoverschrijding en werd uiteindelijk zesde in de vaardigheid. Dit goede resultaat bracht hem op de tweede plaats in de eindstand. Net als vorig jaar mocht Antonie Ter Harmsel ook de Van Tergouw plaquette in ontvangst nemen, de wisselprijs voor de beste Nederlandse tweespanrijder in Beekbergen. “Deze staat wel op één in mijn lijstje van mooiste resultaten dit seizoen”, glundert Antonie ter Harmsel. “De vaardigheid was een mooie afsluiting. Vrijdag was ik de beste Nederlander op de zesde plek, gisteren was ik in de marathon de tweede Nederlander en vandaag klim ik van de vierde naar de tweede plek.” Zeker van een plek in het WK-team is Ter Harmsel nog niet. “De bondscoach beslist pas na ons kampioenschap in Hulsberg.”

Regerend wereldkampioen Martin Hölle bleef na de dressuur de onbereikbare leider in het klassement. Zijn elfde plek in de marathon en derde plaats in de vaardigheid brachten de eindoverwinning geen moment in gevaar. Hölle’s landgenoot Kristof Osztertag eindigde op de derde plaats, nipt voor Theo Timmerman. Deze ervaren vierspanrijder, die dit seizoen een uitstapje maakt als tweespanrijder, liet (na zijn eerdere overwinning in Valkenswaard) opnieuw zien mee te kunnen met de top van de tweespanrijders. 

Neem een kijkje in het fotoalbum