Succesvolle oefendag voor 3- en 4-jarige merries in Kootwijkerbroek

Succesvolle oefendag voor 3- en 4-jarige merries in Kootwijkerbroek
foto: Tabitha de Bie

Afgelopen zaterdag vond bij MT Stables in Kootwijkerbroek een oefendag plaats voor drie-en vierjarige merries. Veertig merries werden zaterdag aan de hand gepresenteerd. Daarbij was het voor de ene merrie wel net iets spannender dan voor de andere.

Al sinds 2012 organiseert MT Stables jaarlijks een oefendag voor merries. Fokkers en eigenaren worden op deze dag uitgenodigd om de voortgang van hun merries te komen bekijken. Dit jaar was het evenement echter een tikkeltje anders dan voorgaande jaren, want voor het eerst in alle jaren lieten de weersomstandigheden het niet toe dat de merries buiten hun progressie mochten laten zien.

MT Stables is een gerenommeerde trainingsstal waar fokkers en eigenaren hun hengsten en/of merries keuringsklaar kunnen laten maken. Het deskundige team van Marcel en Tamara van Manen heeft al diverse kampioenen voorgebracht, waaronder de succesvolle kampioenshengst Kremlin in 2018 .  

Kampioenshengst Kremlin MD (Governor x Rousseau) Hengstenkeuring 2018. Foto: Tabitha de Bie

Stamboekkeuring

Over twee weken staat de regionale stamboekkeuring  op het programma, eveneens op het terrein van MT Stables en afgelopen zaterdag mochten de merries al even proeflopen.

Een oefendag is niet alleen leuk voor de fokkers en eigenaren, maar het is ook voor ons heel waardevol. Wij kunnen hier veel informatie uit halen. Vandaag zagen we dat een aantal merries, waar wij het in eerste instantie niet van hadden verwacht, wat bang waren in de bak. Andere merries verrasten juist doordat ze zich nog eens opwaardeerden in de bak. Met die informatie kunnen wij de merries weer verder trainen.

-Tamara van Manen

Vijfentwintig van de vandaag gepresenteerde merries zullen op 22 juni ook gepresenteerd worden tijdens de regionale stamboekkeuring. Tijdens de stamboekkeuring worden de merries beoordeeld op specifieke kenmerken, exterieur en de beweging vrij of aan de hand.

Het is voor ons heel fijn dat de stamboekkeuring op eigen terrein plaatsvindt, daardoor hoeven wij niet heel veel heen en weer te rijden en ook voor de merries is het fijn. Zeker nu we gezien hebben dat een aantal merries best een klein beetje bang waren. Wij bouwen altijd een dag voor de keuring de kooi op en dat geeft juist deze merries de kans om al even rustig te wennen. Een klein beetje thuisvoordeel.

Nakomelingen maken het extra speciaal

Wat de oefendag en daarmee ook de stamboekkeuring dit jaar extra speciaal maakt, is dat er inmiddels nakomelingen meelopen van merries die eerder keuringsklaar zijn gemaakt door Marcel en Tamara van Manen.

Het is ontzettend leuk om de nakomelingen van merries, die je eerder op stal hebt gehad, ook te mogen opleiden. Onder andere de moeders van de Dark Pleasure merrie en  de Ferguson-Oskar merrie zijn destijds ook keuringsklaar gemaakt door ons. De Zonik merrie is ook weer een halfzusje van een merrie die hier heeft gestaan. Het is ontzettend fijn dat deze mensen steeds bij ons terugkomen.

Ferdeaux x Wolkentanz. Foto: Tabitha de Bie

De stamboekkeuring op het overigens prachtige terrein van MT Stables vindt plaats op 22 juni en biedt een unieke kans aan iedereen die deze keuringsdag wil meemaken. De toegang is gratis! Na afloop is er een gezellige barbecue, de kosten daarvoor bedragen €17,50 p.p. Daarvoor moet u zich, voorafgaand aan de keuring, nog wel even aanmelden via kwpn@wilas.nl