Edwina Tops-Alexander wint allereerste GCL Super Grand Prix

/nieuws/nieuws_img/Podium GCT super cup.jpg
Foto: LGCT / Stefano Grasso

Eerste LGCT Super Grand Prix en prijzengeld ter hoogte van € 313.333,– voor Edwina Tops-Alexander. Als tweede geplaatste Ludger Beerbaum noemt het concours een ‘mijlpaal in de geschiedenis van onze sport’.

Edwina Tops-Alexander (AUS) won met haar 11 jaar oude merrie California deze eerste met 1,25 miljoen Euro gedoteerde Longines Global Champions Super Grand Prix in Praag voor Ludger Beerbam (DLD) met de 15-jarige hengst Casello. De viervoudige Olympische winnaar Beerbaum kwalificeert de premiere van dit concours als een ‘mijlpaal in de geschiedenis van de springsport’. Frank Schuttert (NED) legde met zijn tien jaar oude hengst Chianti’s Champione met jeugdige onbevangenheid beslag op de derde plaats.

Edwina Tops was niet direct zeker van haar zaak. “Ik kon me echt niet voorstellen dat ik gewonnen had. Ik kon het scorebord niet zien. Na de balk ben ik gewoonweg doorgereden. Het is ongelooflijk”, zo juichte de trotse winnares die een prijzengeld van € 313.333,– mee naar huis mag nemen.” “Dit is een mijlpaal die onze sport naar een ander niveau tilt”, aldus Ludger Beerbaum. “Dit is echt heel bijzonder, deze sport met deze dramatiek. Voor mij, en ik beweeg met toch echt al een aantal jaren in deze sport, is dit een heel speciaal gevoel.”

Daarmee doelde hij natuurlijk op het prijzengeld van € 114.600,– in een weekend, maar ook op de technische vooruitgang, de ongelooflijke licht- en geluidtechniek waarmee de deelnemers en de teams werden gepresenteerd. Naar de mening van grondlegger Jan Tops wordt hiermee een nieuw, jong publiek aangesproken en enthousiast gemaakt voor deze sport.

“Eerlijk en zwaar”, zo betitelde Ulliano Vezzani het door hem ontworpen parcours van de Longines Champions Tour Super Grand Prix. Hij bouwde tenslotte voor de 16 winnaars en hun directe volgers in het geval van meervoudige winnaars zoals vijfvoudige winnaar Ben Maher. En het ging om het nog niet eerder zo hoge bedrag van € 1,25 miljoen in een wedstrijd. De ruiters werden enorm onder druk gezet om foutloos en snel te zijn. De fouten van beide rondes werden bij elkaar opgeteld, bij een gelijk aantal strafpunten telde de tijd van de tweede ronde. In de eerste ronde werd veel van de combinaties gevraagd. De ruiters hadden geen tijd om na te denken, de hindernissen volgden elkaar snel op. Alleen Edwina Tops-Alexander en de leider van de Wereldranglijst Harrie Smoders (NED) wisten in de eerste ronde foutloos te blijven.

De spanning steeg tijdens de tweede ronde die over een compleet nieuw parcours ging, en met iedere goede rit nam de druk op de volgende ruiters toe. De hindernissen werden hoger, de oxer nog een beetje breder maar de focus lag op vloeiend en snel rijden.

De ruiters startten in omgekeerde volgorde, de druk nam toe en er vielen een paar balken. De 25-jarige Frank Schuttert (NED) hield zich kranig onder die druk. Op aanwijzing van zijn coach Jos Lansink, zelf een voormalige Wereldkampioen, reed hij zijn geweldig springende Chianti’s Champions foutloos door het zware parcours en vervolgens kon hij afwachten wat er gebeurde.

Ludger Beerbaum maakte gebruik van schat aan ervaring. Op zijn voormalige kampioenspaard Caselle reed hij al vaker op grote evenementen onder enorme druk en kon hij zich volledig op het parcours concentreren. Midden in het parcours verloor hij zelfs een van zijn teugels maar koelbloedig vervolgde hij zijn rit. “Ik ben heel gelukkig”, vertelde hij nog na zijn foutloze en snelle (61,56 seconden) rit.

Na hem maakte Nicola Philippaerts (BEL) fouten en moest Shane Breen (IRE) opgeven. Beerbaum klom in het klassement naar boven. Tenslotte waren de twee leidende ruiters aan de beurt. Voor de bovenaan de wereldranglijst geplaatste Harrie Smolders werd de poging om de leiding te pakken een catastrofe. Eerst vielen er twee balken, vervolgens stopte Zinius zo vastberaden dat Smolders zelfs uit het zadel geslingerd werd. Hij werd gediskwalificeerd.

Edwina Tops-Alexander had alles in de hand, maar ze liep tegen een fout aan en moest serieus gas geven om sneller dan Ludger Beerbaum te zijn. Ze stopte de klok op 61,08 seconden. En dat betekende winst voor de echtgenote van LGCT president Jan Tops die de spanning en vervolgens de vreugde duidelijk was aan te zien.

Persconferentie

LGCT President Jan Tops: “Het had vandaag niet beter gekund. Van A tot Z was het hier fantastisch en de atmosfeer was geweldig. Een groot applaus voor de organisatie hier in Praag.”

Jan Andrlik, GC Praag Playoffs Event Director: “Het is absoluut fantastisch en een grote eer voor ons om de beste ruiters en paarden hier te kunnen begroeten. Heel bijzonder dat hier in Praag de eerste van de GC Playoffs plaats hebben gevonden.”

Edwina Tops-Alexander: “Het is een grote eer en een van de meest prestigieuze Grote Prijzen die ik ooit heb kunnen winnen. Deze competitie is uniek.”

Ludger Beerbaum: “Het was heel emotioneel, zelfs voor zo’n oude kerel als ik. Vandaag hebben we de toekomst van atletiek, evenementenlocaties en techniek gezien. En het is opwindend. Voor mij is het een mijlpaal. Ik maakte er deel van uit en heb ervan genoten.”

Frank Schuttert: “Ik ben zo gelukkig. Mijn paard sprong fantastisch. Het is hier een fantastisch evenement, de openingsavond, de Walk of the Champions, het was geweldig.”