Help! Het onweert!

/nieuws/nieuws_img/onweer.jpg
Foto: Shutterstock

De afgelopen dagen heeft iedereen in meer of mindere mate wel iets meegekregen van de hevige regen- en onweersbuien die over ons land zijn heengetrokken en als we de weersvoorspellingen mogen geloven staan ons nog meer van deze buien te wachten. Maar wat moet je doen als op buitenrit of op wedstrijd bent en er trekt een onweersbui over?

10 secondenregel

Tijdens je buitenrit of op wedstrijd kan je overvallen worden door onweer, maar wat moet je dan doen? Ten eerste is het natuurlijk altijd raadzaam om voor je vertrekt de weersverwachting te controleren. Word je tijdens je rit of wedstrijd overvallen door onweer dan kan je met de bekende 10 secondenregel achterhalen hoe ver het onweer ongeveer van je verwijderd is. Wanneer er minder dan 10 seconden verschil wordt geteld tussen bliksemflits en donderslag dan is het onweer al gevaarlijk dichtbij. Bij minder dan drie seconden bevind je je midden in de onweersbui.

Veilig onderkomen

Wanneer je buiten rijdt is het zeker niet verstandig om onder een boom te schuilen. Stap wel van je paard of koets af, neem zoveel mogelijk afstand van je (uitgespannen) paard en maak jezelf klein door op je hurken te gaan zitten met de voeten zo dicht mogelijk tegen elkaar om te voorkomen dat er een spanningsveld tussen de voeten kan ontstaan. Plaats handen over de oren en plaats het hoofd tussen de knieën en maak zo min mogelijk contact met de grond. Houd minstens 3 meter afstand van hekwerk en afrastering. Je paard kan je vastzetten aan een stevige lage struik of stronk.

Op wedstrijd of evenement

Probeer altijd een veilige plaats te vinden om te schuilen. In de stal en binnenshuis loop je geen gevaar, maar blijf wel uit de buurt van ramen. Ben je buiten, zoek dan bescherming in je auto, caravan, paardentrailer of vrachtauto, deze dienen namelijk als ‘kooi van Faraday’*. Vermijd daarbij wel de aanraking met metalen delen. Zet ook je paard in de trailer en wacht af tot het onweer volledig is gepasseerd. Ga niet schuilen in een tent, zeker niet wanneer de tentstokken van metaal zijn en vermijd elk contact met stromend water.

*De kooi van Faraday is vernoemd naar de Britse natuur- en scheikundige Michael Faraday. Het betreft een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal die bescherming biedt tegen statische ontladingen zoals bliksem.