Ponyruiters bijten spits af bij Indoor Kampioenschap springen

springen indoor
Foto: Tabitha de Bie - Paard & Ponygids

Vandaag zijn de KNHS-Indoorkampioenschappen springen begonnen. Op deze eerste dag was het de beurt aan de pony combinaties die uitkomen in het B-springen. Guusje Gaasbeek, Tess Gubbels en Julia Kapteijn zijn de eerste kampioenen van dit weekend.

Edwin Hoogenraat en Hester Klompmaker waren vandaag in Ermelo aanwezig om de deelnemers te beoordelen op hun rijstsijl. Na iedere rit gaven ze leerzame en positief commentaar op de manier waarop de deelnemers hun parcours hadden afgelegd. Bij veel van de ruiters die terug mochten komen voor de barrage, zagen de juryleden ook dat er duidelijk was nagedacht over hun tips, wat regelmatig resulteerde in hogere cijfers.

3 negens!
Met 3 keer een negen en daarmee de hoogste dagscore van 90 punten was Julia Kapteijn de beste in het B-springen voor D/E pony’s. De 11-jarige Julia moest als eerste van start en legde de lat voor de andere deelnemers direct wel heel hoog. Met maar liefst drie negens werd haar rit beloond. Jurylid Edwin Hoogenraat was enthousiast “De eerste ronde was nog een beetje slordig, maar de barrage was echt heel netjes gereden.” Afgelopen zomer won Julia ook al het KNHS Kampioenschap op de Hippiade, toen in het B-springen voor cat C pony’s.
Na afloop is de dochter van ruiter en instructeur Richard Kapteijn duidelijk in haar commentaar. “Alles ging gewoon goed. Ik was wel een beetje zenuwachtig toen ik moest wachten op de anderen, zeker in de barrage. Na mij kwamen er nog best veel.” Kampioenspony Milan Moscan werd voorheen gereden door Jessy en Amy Tewis en is nu eigendom van de familie Olsmeijer, totdat de dochters in huize Olsmeijer groot genoeg zijn, is de schimmel bij Julia. Zus Eva Kapteijn moest helaas op het laatste moment afzeggen voor het Indoor kampioenschap omdat ze haar pols gebroken heeft, ze was uiteraard wel van de partij om haar tweelingzus aan te moedigen.

Tess Gubbels kampioene met Skippy
Voor aanvang van de prijsuitreiking van de categorie C-pony’s was er even wat verwarring over de kampioen. Tess Gubbels en Emma Heijligers kregen beide dezelfde stijlpunten toebedeeld. Het reglement zegt dan dat het cijfer voor de wijze van rijden in de barrage doorslaggevend is en daarin scoorde Tess Gubbels net iets hoger. De 11-jarige Tess zit stralend op haar pony. “Ik heb Skippy nu een half jaar en hij is echt de liefste en wil altijd graag springen.”
De juryleden waren enthousiast over de tweede ronde van Tess. “Het rijden in de barrage was een groot verschil met de 1e ronde, echt veel mooier en je hebt duidelijk al wat met de tips gedaan.”
De 9-jarige Emma Heijligers was vorig jaar kampioene met haar B pony en moest nu met minimaal verschil genoegen nemen met de reserve-titel. “Mijn pony is 18 jaar en hinnikt altijd naar me als ik op stal komt”, vertelt Emma trots. Brons ging Annet Coremans met Nicky.

Hij kan gewoon heel goed springen
Bij de allerkleinste pony’s in de categorie A/B ging de winst naar de laatste starter de 10-jarige Guusje Gaasbeek met haar Misty Dee. Van de jury kreeg de amazone prachtig commentaar mee en in de barrage kreeg ze zelfs nog iets hogere stijlpunten dan in de eerste manche. Jurylid Edwin Hoogenraat: ʺJe had de pony mooi onder controle en reed keurig in een tempo.ʺ
Guusje vertelt enthousiast over haar toppertje: “Ik heb mijn pony vorig jaar in augustus gekregen en daarvoor had hij al L-gesprongen. Hij kan gewoon heel goed springen en is een topper”, vertelt de amazone die les heeft van Jordy Duindam.
Maddy Dijkshoorn met Spirit kreeg de zilveren medaille. Stella Heijligers won met Tas Valley Suzanne brons.

Bekijk hier alle uitslagen