Anky’s column in De Telegraaf: gratis paardrijles….

/images/Anky van Grunsven 2017.jpg
Anky van Grunsven. foto: Tabitha de Bie


‘Er was de afgelopen tijd genoeg te mopperen in de Nederlandse sport. De nasleep van Oranje, de ontslagen Frank de Boer na slechts vier wedstrijden, een niet functionerende judobond die snakt naar medailles en de dopingbeschuldiging aan het adres van Leontien van Moorsel. Ik breek daar even mee op deze plaats’,
zo start de column van Anky van Grunsven in de telegraaf vandaag.

Open dagen bij 130 maneges

‘Aankomend weekend staan namelijk de open manege-dagen op het programma en daar wil ik iedereen voor uitnodigen. Maar liefst 130 maneges stellen hun deuren open en bieden een gratis paardrijles aan. Op zo’n buitenkans wil ik iedereen graag wijzen’, schrijft de amazone.

“Ik vind het supermooi als er meer mensen gaan paardrijden. Geloof me, de wereld ziet er mooier uit vanaf een paardenrug. Waarom? Omdat je bij paardrijden het allerbeste uit jezelf moet halen.”

Gehoorzaamheid en kameraadschap

“Een paard geeft namelijk onmiddellijk feedback. Dus je moet alert en geconcentreerd zijn. Vriendelijkheid is welkom, maar het draait vooral om consequent, eerlijk en oprecht gedrag. Een paard zal dergelijk gedrag belonen met gehoorzaamheid en een mooi kameraadschap.”

Een paard heeft een karakter

“Daarom is het goed om het te leren op een manege. Daar zit de kennis. En daar kan je aan de hand van professionals stukje bij beetje leren waar het in de paardensport om draait. Want het is inderdaad iets anders dan een tennisracket uit je tas halen. Een paard heeft een karakter. En is misschien druk, omdat hij veel energie heeft. Of hij heeft even geen zin. Dat kan allemaal in onze sport.”

Lees hier de volledige column van Anky van Grunsven in de Telegraaf

Lees hier meer over de open manege dagen