20.5 C
New York
dinsdag, juni 28, 2022

Buy now

Array

Nico Witte: ‘Investeren in veulens loont’

De tijd van het afspenen van veulens breekt weer aan. In deze periode wisselen de jonge dieren vaak ook van eigenaar. Volgens Nico Witte, die zelf elk jaar jong talent naar zijn stallen haalt en als selecteur aan SELL Veulenveiling Brabant verbonden is, loont het investeren in veulens.

Het lijkt er op dat het kopen van veulens, doordat opfokbedrijven in grote getalen vanaf het begin van het seizoen al vol zitten, steeds meer een trend begint te worden. Witte is dat ook niet ontgaan. “Ik merk dat ook steeds meer professionele ruiters op zoek gaan naar kwaliteitsvolle veulens uit bewezen sportstammen, zodat zij zich later verzekeren van goede opvolgers voor het hogere werk.”

Volgens de paardenman in hart en nieren is deze nieuwe tendens logisch te verklaren. “Een goed drie- of vierjarig paard is onbetaalbaar of de echt goede zijn al niet eens meer te koop omdat ze in het bezit zijn bij iemand die er zelf verder mee wil.”

Investeren in een veulen loont dus, aldus Witte. Daarnaast onderstreept hij het nut van een veiling. “Waar krijg je de kans zoveel kwaliteit op een dag te zien? De veulens zijn bovendien geselecteerd door mensen die zich bewezen hebben op dat vlak.”

Sinds enkele jaren is Witte zelf als selecteur verbonden aan de veiling in Brabant. Een logische keuze volgens hem. “Allereerst ben ik een echte Brabander waardoor ik mij direct al wat meer verbonden voel bij deze veiling die in dezelfde provincie als waar ik vandaan kom plaatsvindt. Daarnaast vind ik het bijzonder plezierig om te doen. Het is voor mij niet zozeer een invulling van de tijd, want ik heb genoeg te doen, maar ik vind het gewoon heel erg leuk om met de andere jongens, Arie Hamoen, Leo de Bruijn en Sjef van Rijswijk, op pad te gaan. Daarnaast boeit het mij natuurlijk enorm om kwaliteitsvolle veulens te selecteren.”

Ook dit jaar is Witte samen met de andere leden uit de selectiecommissie verantwoordelijk voor de collectie die op 5 september in Asten onder de hamer komt. “In Nederland kennen we natuurlijk meerdere veulenveilingen. Daardoor vissen we eigenlijk allemaal uit dezelfde vijver. Desondanks zijn we er denk ik wederom in geslaagd een stel goede veulens te selecteren waarvan we veel verwachtingen hebben.”

Het lid van de selectiecommissie koopt zelf ook elk jaar een aantal veulens, zo ook op de veiling in Asten, waarbij diverse aankopen succesvol uitpakten. “Zo werd bijvoorbeeld de bekende KWPN-hengst Charmeur als veulen verkocht op SELL Veulenveiling Brabant. De hengst staat nog steeds bij ons op stal en is bijna klaar voor de Grand Prix. Daarnaast heeft hij zich als dekhengst ook al meer dan bewezen.” Een ding is zeker laat Witte weten, dit jaar probeert hij via de veiling opnieuw jong talent naar zijn stallen te halen. Of dat gaat lukken zien we op 5 september.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,367VolgersVolg
0AbonneesAbonneer
- Advertisement -spot_img

Latest Articles