20.5 C
New York
dinsdag, juni 28, 2022

Buy now

EK goud voor Nederlands vierspanteam en IJsbrand Chardon

Voor de Nederlandse vierspanmenners was er vandaag een geweldige afsluiting van een fantastisch Europees kampioenschap. Het team bestaande uit IJsbrand Chardon, Theo Timmerman en Koos de Ronde won het goud en IJsbrand Chardon won individueel de titel.

De top zes na de marathon veranderde niet meer in de afsluitende vaardigheidsproef, toch was het bij laatste starter IJsbrand Chardon nog even heel spannend. Chardon wilde zijn paarden goed de piste laten zien en de schrik sloeg de Nederlandse kolonie om het hart toen Chardon bijna te laat van start ging. IJsbrand gebruikte de maximaal toegestane 45 seconde om van start te gaan, maar reed vervolgens een zeer harmonieus en vlot gereden vaardigheid stelde hij het goud veilig. Op de laatste poort rolde nog wel een bal van de kegel, maar dat kon de Nederlandse meestermenner zich permitteren. Het Nederlandse teamgoud was voor de rit van Chardon al veilig dankzij goede ritten van Theo Timmerman en Koos de Ronde.

IJsbrand Chardon: Onwijs kicken
De altijd expressieve IJsbrand Chardon kan zijn geluk niet op na zijn knappe vaardigheidsrit. “Het is natuurlijk top. Mijn team heeft ontzettend hard gewerkt. Paulien en m’n vier kinderen, je ziet hoe enthousiast ze zijn. Ik moest vorige week ineens de samenstelling van het span veranderen, daar was ik absoluut niet blij mee. Dat kon je ook zien in de dressuurscore, dat span had nog niet veel met elkaar gelopen. Maar als je het zo afmaakt, in een tijd van 171 seconden. Het liep gewoon fantastisch vandaag. En we hebben ook teamgoud. Het was een supermooie strijd. De Duitsers zetten ons volledig onder druk, we moesten een goede marathon rijden. Als je het dan zo afmaakt, dat is onwijs kicken.”
Je hebt al zoveel gewonnen, is deze titel nog steeds speciaal?
“Gisteren was natuurlijk een ‘amazing day’. In het park van Gothenburg, met zoveel mensen. Zo’n 60, duizend mensen hebben het gezien. Dat gaf me zo’n kick gevoel. Als je het hier dan af kan maken in de arena, het is gewoon top. En winnen verveelt nooit.”

Theo Timmerman: fantastisch evenement
Theo Timmerman begon het EK met een eerste plaats in de dressuur, in de eindstand eindigde hij op een hele knappe vierde plaats. “Natuurlijk ben ik heel blij,” lacht Theo. “We hebben teamgoud gehaald en goed kegels gereden. Toen IJsbrand zo laat van start ging werd het wel even heel spannend. Ik ben super tevreden, de paarden waren top. Koos reed vandaag gelijk nul, dus dan heb je al wat speling. Ik vond het een fantastisch evenement. Iets aparts zo midden in de stad. Nu gaan we gewoon verder, en proberen we ons verder te verbeteren nog een paar jaar.”

Koos de Ronde: lekker afgesloten
Koos de Ronde is uiteraard super blij met het teamgoud, maar is niet helemaal tevreden. “De vaardigheid ging super, foutloos en binnen de tijd. Tenminste –super- het resultaat was super. Het ging niet helemaal van een leien dakje. Ik was veel te langzaam halverwege het parcours, een seconde of acht. Ik baalde eigenlijk als een stekker en ik ben toen gewoon gas gaan geven, met alle risico’s. En dat lukte. Het was niet mijn beste wedstrijd ooit. Om dan toch met een nulrondje te eindigen is wel lekker.”

Bondscoach Harry de Ruijter: Kampioenschap van wereldklasse
Bondscoach Harry de Ruijter kijkt terug op een geweldig kampioenschap. “Het was een kampioenschap met heel veel sport en een ongelofelijke organisatie. Het was een EK zoals ik het zelden meegemaakt hebt. Qua entourage en publiek, qua parcoursbouwer. Het was top en van wereldklasse. De Nederlandse menners hebben zich kranig geweerd. Als je teamgoud haalt en individueel goud, dan is er geen betere plek op dit moment. Nu op naar het WK volgend jaar in North-Carolina.”

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,367VolgersVolg
0AbonneesAbonneer
- Advertisement -spot_img

Latest Articles