vrijdag, april 12, 2024
Array

Klassieke muziek helpt paard ontstressen


De juiste muziek kan een reis aanzienlijk minder stressvol maken, niet alleen voor jezelf maar dus ook voor je paard.

Onderzoek van de universiteit van Caen-Basse Normandië in Frankrijk wijst uit dat vooral klassieke muziek een stressverlagend effect heeft op paarden in bepaalde omstandigheden. Het rustgevende effect van muziek was al aangetoond bij andere diersoorten en de onderzoekers waren nieuwsgierig of dit ook bij paarden het geval zou zijn.

De vierentwintig paarden die werden gebruikt tijdens het onderzoek werden getest in twee normale, maar potentieel stressvolle situaties voor paarden: kort transport in de trailer en een behandeling door de hoefsmid. Elk paard werd vervolgens op drie verschillende manieren getest: met klassieke muziek dat werd verspreid via een oortje; gedempt geluid, waarbij oordoppen werden gebruikt om elke vorm van geluid te verminderen; en een controle test waarbij het geluid op geen enkele manier werd aangepast.

Er werden geen significante veranderingen van de stress indicatoren tussen de hoefsmid bezoekjes vastgesteld. Maar bij de ritjes met de trailer was dit wel het geval. De hartslag van de paarden herstelde zich sneller wanneer er klassieke muziek werd afgespeeld. De onderzoekers zijn van mening dat deze kennis kan worden gebruikt om het risico op gevaarlijk gedrag, dat kan ontstaan wanneer paarden gestrest zijn terug te brengen.

De onderzoekers hebben geen andere muziekgenres getest tijdens het onderzoek. Je zult dus zelf moeten gaan uitproberen van welke muzieksoort jouw paard rustig wordt.

Related Articles

3,471FansLike
719VolgersVolg
717VolgersVolg
- Advertisement -spot_img

Latest Articles