Willem Greve wint Sterrehof’s Opium Grote Prijs van Amsterdam

AMSTERDAM (KNHS) – Willem Greve (Markelo) herhaalde vanmiddag in de Sterrehof’s Opium Grote Prijs van Amsterdam het huzarenstukje van vorige week in Drachten. Nu als een-na-laatste starter reed Greve met zijn geweldige hengst Carambole de tijd van Karim El Zogby en Amelia aan flarden. De stampvolle RAI – inclusief Koning Willem Alexander en Koningin Maxima – gingen uit hun dak.

Wat een geweldige sport vandaag in de Amsterdamse RAI. Jumping Amsterdam beleefde een van zijn mooiste Grote Prijzen ooit. Voor een uitverkochte hal vochten dertien combinaties in de barrage over het zware parcours van ontwerper Louis Konickx. De al 15 jaar in Nederland wonende Egyptenaar Karim El Zogby verbeterde als tiende deelnemer de toptijd van Daniel Deusser, die met Carriere (v.Catoki) na hindernis 1 een kleine struikeling maakte maar foutloos over de finish kwam in 36.58.
El Zogby en de spectaculair springende tienjarige merrie Amelia (v.Cantos) kregen het pulbliek op de banken nadat de tijd stilstond bij 34.74. Het was net als vorige week in Drachten Willem Greve die met Carambole (v.Cassini I) de tijd van El Zogby verbeterde. “Ik weet dat Carambole alles voor me wil doen. Hij doet altijd zo geweldig zijn best. Ik kwam zo scheef de dubbelsprong in dat ik de uitsprong niet eens zag. In de laatste lijn heb ik zelfs nog even teruggenomen. Die ontlading toen ik over de finish kwam met dat publiek op de banken was geweldig”, vertelt Willem Greve. “Om de Sterrehof’s Opium Grote Prijs te winnen zo vlak voor het afscheid van Opium die zoveel voor de sport heeft betekend doet me veel. Marc Houtzager en Ivo en Ellen Campagne van Stoeterij Sterrehof – de sponsors van deze Grote Prijs – zijn ook nog eens hele goede vrienden van me.”

Ben Schröder (Tubbergen) reed een geweldige wedstrijd met zijn schimmel Urban Hero (v.Centurion Montfoort). In de barrage bleef de oudere broer van Gerco, die vandaag met Glock’s Cognac Champblanc in het Oostenrijkse Treffen derde werd in de Grote Prijs van zijn sponsor Glock, overtuigend foutloos. Goed voor de vijfde plaats.
Wout Jan van der Schans (Nijkerk) deed als derde ruiter in de barrage een verwoede poging met Aquila SFN (v.Ovidius). Maar in de eerste wedstrijd op dit 1.60m niveau van de getalenteerde vosruin viel een balk. Drie Nederlanders bij de beste 8 is een geweldig resultaat en dat werd door volle tribunes en Koning Willem Alexander en Koning Maxima dan ook met een staande ovatie beloond.

Afscheid Sterrehof’s Opium
Die ovatie viel ook de 19-jarige hengst Sterrehof’s Opium ten deel. Marc Houtzager en Stoeterij Sterrehof gaven de nummer 7 van de Olympische Spelen in Hong Kong zo een prachtig afscheid van de topsport. De hengst gaat met pensioen, maar is nog steeds topfit. Gisteravond in de allerlaatste wedstrijd bleef Sterrehof’s Opium foutloos. De zoon van Polydor gaat in de wei van zijn rust genieten en is als goedgekeurde dekhengst voor meer nageslacht zorgen.

Uitslag Sterrehof’s Opium Grote Prijs van Amsterdam
1. Willem Greve (Markelo), Carambole (Cassini I x Concerto II), 0 – 0, 34,27 sec
2. Karim El Zogby (EGY), Amelia (Cantos x Numero Uno), 0 – 0, 34,75 sec
3. Daniel Deusser (DUI), Carriere (Catoki x Contango), 0 – 0, 36,38
5. Ben Schröder (Tubbergen), Urban Hero (Centurion Montfoort x Ilmeo), 0 – 0, 38,30
8. Wout Jan van der Schans (Nijkerk), Aquila SFN (Ovidius x Lauriston), 0 – 4, 36,21