Harrie Smolders 'Ruiter van het Jaar 2018'

Harrie Smolders. Foto: Tabitha de Bie

Voor de tweede achtereenvolgende keer is Harrie Smolders verkozen tot ‘Ruiter van het Jaar’. Voor de 53e keer mocht de door het bestuur van Indoor Brabant ingestelde commissie zich buigen over de verrichtingen van de Nederlandse paardensporters. Doorslaggevend bij de keuze voor Harrie was met name het feit dat de springruiter in 2018 van mei tot en met december bovenaan de FEI wereldranglijst stond.

Vier nominaties
De Commissie kende vier nominaties voor de titel ‘Ruiter van het Jaar’ toe. In alfabetische volgorde: De beroepspikeur Rick Ebbinge, paradressuuramazone Rixt van der Horst, springruiter Harrie Smolders en paradressuuramazone Sanne Voets.

Eervolle vermelding voor Paradressuurteam
De Commissie kende evenals vorig jaar één eervolle vermelding toe. Die eer viel te beurt aan het Paradressuurteam, bestaande uit Nicole den Dulk, Rixt van der Horst, Frank Hosmar en Sanne Voets. In Tryon behaalde dit team historisch goud en werd daarmee wereldkampioen. Dankzij de verrichtingen van het Paradressuurteam kwam Nederland op de shortlist voor deelname aan de Paralympics van Tokyo 2020 te staan.

De keuze
Evenals in voorgaande jaren gaat de voorkeur uit naar het toekennen van de eretitel ‘Ruiter van het Jaar’ aan een individuele sporter. Daarmee viel het Paradressuurteam ondanks de prachtige wereldtitel af voor een nominatie.
Paradressuurruiters Rixt van der Horst en Sanne Voets bewezen in de aanloop naar en tijdens de Wereldkampioenschappen blijvend stabiel op het hoogste niveau te kunnen acteren. Rick Ebbinge heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een toppikeur, die nationaal en internationaal aan de weg timmert. In ons eigen land staat op hem geen maat. In 2018 won hij 91 koersen; de tweede in het klassement kwam tot 40 zeges.

Uit de groep van de ditmaal vier genomineerde paardensporters gaat naar het unanieme oordeel van de Commissie de titel ‘Ruiter van het Jaar’ -na 2017- ook over 2018 beoordeeld, naar Harrie Smolders. Doorslaggevend was daarbij zijn acht maanden durende eerste plaats op de wereldranglijst in de springdiscipline. Een discipline, die meer dan welke andere hippische tak mondiaal wordt beoefend en waarin de concurrentie groot is. Met een reeks van goede prestaties wist Harrie deze toppositie vast te houden, wat veel zegt over zijn kwaliteiten als ruiter en trainer. Zowel Emerald als Don VHP Z N.O.P. werden door hemzelf naar de wereldtop gebracht; voorwaar geen sinecure.

Op zaterdagavond, 16 maart, zal Harrie Smolders worden gehuldigd als Ruiter van het Jaar 2018.

De Commissie, Anky van Grunsven, voorzitter, Ed van den Bent, Andries van den Berg en Henk Rottinghuis

Klik hier voor het volledige rapportBron: Indoor Brabant / KNHS

Laatste nieuws