Ben Maher absolute kampioen van het GCT en GCL seizoen 2018

Ben Maher met Explosion W. Foto: Stefano Grasso

Ben Maher is de winnaar van de Grote Prijs van Doha werd daarmee de overall winnaar van de Global Champions Tour (LGCT) en de Global Champions League (GCL) die eindigde in Doha, Qatar na een 16 etappes tellend seizoen 2018.

“Ik had het geluk veel goede paarden te mogen rijden in mijn loopbaan als ruiter. Ik heb een aantal jaren in de Global Champions Tour meegereden, maar was nooit in de positie om helemaal bovenin mee te kunnen rijden. Ik weet niet of ik zo’n seizoen nog een keer ga meemaken. Alles liep goed voor me en ik had geweldige paarden. Maar ook het team om me heen was belangrijk. Explosion is al lang bij ons, Shanghai was onze eerste grote wedstrijd. We hadden een goed resultaat en daarop heb ik verder gebouwd. De paarden geven veel vertrouwen. Ik heb vertrouwd op de kwaliteiten van Explosion", reageerde Maher na afloop.

De Engelsman, winnaar van een gouden teamplak bij de Olympisch Spelen in Londen in 2012, behaalde de overwinning in de Grand Prix met Explosion W maar had de titel van Kampioen van de LGCT dit seizoen al in zijn zak. Hij zegevierde ook nog in de laatste proef van de teamwedstrijd de GCL samen met zijn London Knights teammaat Nicola Phillipaerts (BEL) die Chilli Willi reed en haalde daarmee ook met zijn team de kampioenstitel van dit seizoen naar zich toe.

Het prijzengeld dat Maher dit seizoen bij elkaar reed mag er zijn: € 924.000 voor zijn parcoursen in de LGCT en € 2.000.000,-- met zijn team. In totaal is er in deze hoogst gedoteerde competitie voor de springruiters 35 miljoen euro te verdienen. Komend jaar zal de prijzenpot nog hoger uitvallen aangezien er drie nieuwe wedstrijden in 2019 bij komen en het aantal etappes daarmee op 19 zal komen.“Het was een uitstekend seizoen voor ons”, aldus Maher over de overwinning in de GCL. Hij bedankte de familie van het teamlid Emily Moffit, de bezitters van Poden Farm en tevens eigenaren van het Team London Knights.

Maar ook voor de collega’s van Maher viel er in de seizoensfinale nogal wat te verdienen. In de afsluitende wedstrijd van de GCL, die met 7,5 miljoen gedoteerd was, werd het team van de Miami Celtics in Doha tweede, achter London Knights. Derde werd het team Rome Gladiators.

Daarmee kwam Valkenswaard United in de einduitslag op 313 punten op de tweede plaats achter de London Knights (353 punten), derde werden de Miami Celtics (269 punten).

LGCT:

Om de plaatsen achter Ben Maher in de einduitslag van de LGCT werd hard gestreden. De 295 punten van de Brit waren niet meer te overtreffen, maar de tweede plaats was uiteindelijk voor de Nederlandse winnaar van vorig jaar, Harrie Smolders (252 punten), voor Nicola Phillipaerts (BEL) met 238 punten.

Smolders werd met zijn succespaard Don VHP Z (0/36.94) in de barrage van de Grote Prijs van Doha derde achter Ben Maher (0/35.50) en de Europees Kampioen Peder Fredricson met zijn Hansson (0/36.94) die tweede werd.

Van 13 tot 16 december zullen in de beste 16 Teams en alle individuele winnaars van de Grand Prix van dit seizoen elkaar nog een keer treffen in Praag. De vier beste teams zijn al gekwalificeerd voor de halve finale van de GCL Super Cups in de met 12 miljoen euro gedoteerde GC Playoffs.

Jan Tops, Longines Global Champions Tour oprichter en voorzitter: “Iedereen in Katar ondersteunt ons. De Koninklijke familie, de Quatar Foundation, AL SHAQAB, het was geweldig in dit stadion te kunnen rijden. Het is uniek in onze sport, zoiets vindt je nergens op de wereld. De omstandigheden zijn fantastisch, de bodem, de stallen, de verhoudingen tussen ons zijn zeer goed en we werken er hard aan om dit alles door te ontwikkelen.

De twee plaatsen achter Ben waren in het kampioenschap nog open. Er waren zes of zeven ruiters die nog voor een podiumplaats konden gaan. Harrie had vandaag een uitstekende dag en het lukte hem op de tweede plaats te eindigen. We hebben drie fantastische ruiters op het podium. Je kan daar alleen maar staan als je het hele seizoen zeer constant presteerde.”

“Ik ben erg blij met mijn twee paarden. Dit jaar was het niet genoeg foutloos te rijden. Dat zie je aan Ben. Hij won vier Grote Prijzen, het gaat er dus niet alleen om foutloos te zijn, je moet ook snel zijn. Ben was een klasse apart. Hij was gewoon beter.”

“Ik had het geluk veel goede paarden te mogen rijden in mijn loopbaan als ruiter. Ik heb een aantal jaren in de Global Champions Tour meegereden, maar was nooit in de positie om helemaal bovenin mee te kunnen rijden. Ik weet niet of ik zo’n seizoen nog een keer ga meemaken. Alles liep goed voor me en ik had geweldige paarden. Maar ook het team om me heen was belangrijk. Explosion is al lang bij ons, Shanghai was onze eerste grote wedstrijd. We hadden een goed resultaat en daarop heb ik verder gebouwd. De paarden geven veel vertrouwen. Ik heb vertrouwd op de kwaliteiten van Explosion.

Tot nu toe gekwalificeerde ruiters voor de LGCT Super Grand Prix bij de GC Prague Playoffs:

 • Scott Brash (winnaar Mexico City)
 • Edwina Tops-Alexander (Winnaar Miami Beach)Gregory Wathelet (Winnaar Shanghai)
 • Ben Maher (Winnaar Madrid)
 • Harrie Smolders (Winnaar Hamburg)
 • Carlos Lopez (Tweede in Saint Tropez achter Maher)
 • Peder Fredricson (Winnaar Cannes)
 • Nicola Philippaerts (Winnaar Cascais)
 • Shane Breen (Winnaar Monaco)
 • Sameh El Dahan (Winnaar Parijs)
 • Daniel Deusser (tweede in Chanitilly achter Philippaerts)
 • Alberto Zorzi (Winnaar Berlijn)
 • Ludger Beerbaum (Derde in Londen achter de al gekwalificeerde Brash en Fredericson)
 • Frank Schuttert (winnaar Valkenswaard)
 • Henrik von Eckerman (Tweede in Rome)
 • Lorenzo de Luca (Vierde in Doha achter de al gekwalificeerde Maher, Fredericson en Smolders)\Bron: persbericht Global Champions Tour

Laatste nieuws