België wint loodzware finale Nations Cup, Nederland vijfde

Team België. Foto: Tabitha de Bie


Na een loodzware finale waarbij slechts vier combinaties foutloos door het parcours wisten te komen, is het Belgische team de winnaar geworden van de Nations Cup 2018. Zowel Niels Bruynseels met Ganzia de Muze als Nicola Philippaerts met H&M Harley van den Bisschop wisten ongeschonden door de moeilijke proef heen te komen waarmee het teamtotaal uiteindelijk op twaalf strafpunten uitkwam.

Maar liefst vier teams kwamen in totaal op zestien strafpunten uit, waaronder ook het Nederlandse team dat vandaag, als eerbetoon aan de afgelopen week onverwachts overleden Bert Romp, met de rouwband om reed. Nadat zowel Frank Schuttert met Chianti’s Champion en Leopold van Asten met VDL Groep Beauty twee springfouten maakten was het de taak aan Marc Houtzager en Harrie Smolders om de schade te beperken. Marc Houtzager kwam als derde combinatie in actie met Calimero en maakte helaas 1 onfortuinlijke springfout. Nadat het resultaat van Frank Schuttert werd weggestreept stonden de Oranje ruiters op twaalf strafpunten in het tussenklassement met nog zicht op een podiumplek. Harrie Smolders ging vervolgens voortvarend van start met Emerald, maar kwam niet lekker uit op de elfde hindernis en moest ook vier strafpunten incasseren en kwam daarmee op gelijke hoogte als de teams van Frankrijk, Ierland en Italië.

Doordat de Franse equipe de snelste tijd had gereden eindigden zij op plaats twee in het klassement en de tijd van het Ierse team leverde ook een podiumplaats op. Ook de Italianen waren vandaag in totaal een fractie sneller dan de Nederlanders en eindigden op een vierde plaats in het klassement, waardoor Nederland uiteindelijk op een vijfde plaats terecht kwam.

“Het geluk zat echt niet mee, maar niet getreurd. We hebben gevochten tot het laatste en we zijn ook zeker niet laatste geworden!” Aldus bondscoach Rob Ehrens na afloop van de wedstrijd.

Vier keer nul

Slechts vier combinaties slaagden er vandaag in een foutloze omloop te rijden. Niels Bruynseels en Nicola Philippaerts deden dit voor team België. Ricardo Pisani wist met Chaclot foutloos te blijven voor het Italiaanse team en ook Peder Fredericson reed een ijzersterke omloop met zijn Catch Me Not S.

Bekijk hier de volledige uitslag


Door: Tabitha de Bie
Bron: Paard & Ponygids / KNHS

Laatste nieuws