Slotdag KNHS Indoor Kampioenschappen sterk afgesloten

Micky Schelstraete gaat voor goud. foto: Tabitha de Bie

De laatste dag van de KNHS Indoorkampioenschappen dressuur 2018 bood een gevarieerd programma. Van B-dressuur voor paarden tot en met de ZII voor D/E pony`s kwam voorbij. Kampioen in de toprubriek voor de pony’s werd Micky Schelstraete met haar ervaren schimmeltje Elin’s Noncisdador.

In de zwaarste klasse van de vandaag verreden Indoorkampioenschappen voor pony’s, de ZII voor D/E pony’s, ging het goud naar Micky Schelstraete met de ervaren Elin’s Noncisdador. Al in de eerste proef om de Felix Hippische Juristen Prijs had de combinatie een mooie voorsprong opgebouwd en die stonden ze niet meer af.

Familiefeestje

Micky Schelstraete maakt het familiefeest bij deze KNHS Indoorkampioenschappen compleet. Vorige week won Micky al de titel in het M2 kampioenschap voor de pony’s en moeder Jonna won de titel in het ZZ-Zwaar.

“In de eerste proef reed ik een beetje tam, maar de tweede proef ging het veel beter en was ik heel tevreden met hoe het ging. Ik hoop dit jaar internationaal fijn te rijden en goed te scoren en dan ook op het EK goed te presteren, dat zou wel heel cool zijn”, vertelt de 13-jarige kampioene. Over haar 16-jarige topper vertelt Micky enthousiast “Hij is enorm knap en hij doet altijd zijn best voor je en laat je nooit zitten. Hij kon alles al en heeft mij heel veel geleerd en daar heb ik ook op mijn andere pony’s veel aan.”

Winnares van het zilver werd Evi van Rooij die met haar King Stayershof Jango een hele mooi lichtvoetig beeld toonde in de piste van de Amaliahal. Ook hier een familie feestje, want zusje Nina won eerde vandaag al de titel in de L2 voor A/B pony’s. Beide zussen trainen met hun vader Arthur van Rooij.

Brons ging naar Sanne van der Pols met TC Orchid’s Syria.

Tevreden bondscoach

Bondscoach Monique Peutz was ook aanwezig in Ermelo en tevreden over de verrichtingen van haar ponyruiters. “Ze hebben allemaal gestreden voor wat ze waard zijn. Het waren allemaal mooie küren met weinig fouten er in. Ik ben super blij en ben trots op ze.

Nu gaan weer rustig toewerken naar het outdoor seizoen, we hebben een brede groep en dat geeft vertrouwen. We zullen eerst wat kleinere wedstrijden rijden om er in te komen en dan staan er nog een paar wedstrijden uit de KNHS-Felix Juristen Cup op het programma. Begin juni is de internationale wedstrijd in Roosendaal de eerste observatie wedstrijd en dan de finale van de KNHS-Felix Juristen Cup als tweede. Daarna volgt nog een extra wedstrijd in Exloo en zo werken we toe naar het EK in Engeland in augustus.”

Mooie afsluiter voor Lieke Schoenmakers

Lieke Schoenmakers won met Iduno de KNHS Indoortitel in de klasse Z1 cat. D/E, de Felix Hippische Juristen Prijs. De amazone uit Haaren werd in januari 18 jaar. “Dit was misschien wel mijn allerlaatste wedstrijd bij de pony’s.”

Lieke heeft Iduno (v. Irakion) de afgelopen vier jaar helemaal zelf opgeleid. “Ik had vandaag een goede mix van spanning en ontspanning in de proef. Omdat ik al als zevende moest starten, moest ik best lang wachten op de uitslag. Dat was spannend.” Ze krijgt les van Bianca van Griensven en Theo Hanzon

Lieke en Iduno werden al wel eens Brabants kampioen dressuur, maar een medaille op de nationale KNHS-kampioenschappen wonnen ze nog niet eerder. De titel is een mooie afsluiter van hun carrière. “Dit is mijn laatste jaar bij de pony’s. Misschien dat ik Iduno nog een keer Z2 ga starten, hij is nog niet verkocht, of misschien was dit wel mijn laatste wedstrijd.” Lieke wil zeker actief blijven in de paardensport. “Ik ga straks op zoek naar een jong paard, die ik zelf op kan gaan leiden, dat vind ik toch het leukst.”

Met slechts een klein puntenverschil won Sanne Buijs de zilveren medaille. Met de E-pony Happy Feet (v.Tuschinski) werd de amazone uit Heusden in augustus 2017 nog een individuele gouden medaille op het EK Children in Roosendaal. De bronzen plak was voor Karlijn Olde Klieverik met The King.

Nu wel goud voor Senna van de Gevel

Tijdens de vorige Hippiade won ze al zilver in de klasse Z1/Z2 cat. C. Nu won Sanne van de Gevel met haar palomino Sarina KS (v.Veenstra's Promise) in dezelfde klasse goud in de Harry's Horse Prijs op de KNHS Indoorkampioenschappen in Ermelo.

"Afgelopen zomer werd ik tweede in dezelfde klasse, toen had ik een paar foutjes in de Z1-proef," vertelt de kampioene. "Dus ik had vandaag wel een duidelijk doel om te winnen."

"Sarina is super lief, ze deed vandaag echt extra haar best. Ze vind het ook heel leuk om op wedstrijd te gaan. Het ging super fijn."

Het zilver was voor Esmee Boers, die een goede Z2-proef reed met Roosendaal's Miracle. Mirthe Bakker en Sultan wonnen brons met hun Z1-proef.

Nina van Rooij wint titel L2 A/B de Pavo Prijs

De tienjarige Nina van Rooij uit Noord-Brabant won zaterdagochtend de Indoortitel in de klasse L2 A/B. Met haar schimmelpony Chico scoorde ze in haar dressuurproef 71,22%.

Het afgelopen outdoorseizoen won de combinatie op de Hippiade ook al brons in de klasse L1: "Ik rijd Chico nu precies een jaar. Hij doet het altijd voor mij!" Lia van Gorp is de trotse eigenaresse van Chico en was aanwezig in Ermelo om het duo aan te moedigen. "Chico houdt echt van eten, hij krijgt straks een extra wortel." Samen met haar ouders en haar zusje Evi was Nina al om 5 uur 's ochtends vertrokken vanuit Sint-Michielsgestel. "Het is koud buiten, maar hier binnen valt het gelukkig mee en als je eenmaal op de pony zit krijg je het vanzelf lekker warm," zegt de kampioene.

Louise Hooijen pakte zilver met haar pony Jolly Jumper. "Het ging heel goed. Vorig jaar werd ik met dezelfde pony vierde in de klasse B. Nu heb ik wel een medaille!" Veerle van Hof won vorige week met Equine Parks Xander de kampioenstitel in de klasse B D/E en werd nu derde met Koning Jip (v. Ysselvliedts No Limit).

Lynne van Erp in voetsporen van haar vader

“Het ging echt supergoed!” zegt Lynne van Erp nadat ze de kampioenstitel in de klasse L2, de Divoza Prijs, op naam had geschreven. Met haar C-pony King scoorde ze als enige boven de 70%. “King was wel een beetje gespannen, maar dat was ik zelf ook.”

Twee jaar geleden werd Lynne ook al KNHS Indoorkampioen in de klasse B cat. A/B met de pony Silver Toy. Daar rijdt haar zusje Julia nu op. Lynne rijdt precies een jaar met King: “Hij is echt heel lief en doet altijd z’n best.” Lynne is de tienjarige dochter van Adri van Erp. De familie Van Erp heeft een dressuurstal in Heesch, waar ze de overwinning van Lynne zondag zeker gaan vieren. “Ik krijg les van papa,” vertelt Lynne trots, “zonder zijn hulp was dit echt niet gelukt.”

Romee Neef uit Helden won met haar pony Demi-beau de zilveren medaille. Deze combinatie werd tijdens de Hippiade 2017 kampioen in de L1. De bronzen plak was voor Julie Schuurkamp met April’s Princess, de amazone komt uit Harderwijk en reed in Ermelo bijna een thuiswedstrijd.

Titel grote verrassing voor Mery-Lou Moormann

Mery-Lou Moormann straalt van oor tot oor: "Dit had ik echt nooit verwacht." Met Fernando B (v.Orchard Boginov) won de amazone uit De Koog met overmacht de kampioenstitel in de klasse L2 cat. D/E, de Luzac Prijs.

"Er deden zoveel sterke deelnemers mee aan dit kampioenschap." Mery-Lou kan het duidelijk nog niet helemaal geloven wanneer haar pony Fernando B de oranje staatsiedeken opgelegd krijgt. "Mijn pony is zo braaf, ik voelde dat hij vandaag in de proef echt extra goed zijn best deed." De overwinning leverde Mery-Lou niet alleen de reguliere prijzen en medaille op. "Mijn vader heeft me leren lak-laarzen en een nieuw rijjasje beloofd als ik kampioen zou worden, hij had nooit verwacht dat ik zou winnen," lacht ze. Haar vader knikt instemmend, maar zal zijn belofte zeker inlossen.

De zilveren medaille werd omgehangen bij Xena Krijnen met Sörbys Bentley (v.Sorbysvilmer) en Lara van Gaal pakte brons met haar Den Östrik's Jaron (v.Good Looking).

Tessa de Groot rijdt Infinity naar titel B-dressuur

Tussen alle pony´s stond er vandaag ook een dressuurkampioenschap voor de paarden op het programma. In de titelstrijd om het kampioenschap in de B-dressuur, de Harry's Horse Prijs, verschenen 27 combinaties in de ring. Kampioene werd Tessa de Groot met Infinity B, die met deze titel een mooie periode afsloot.

“Natuurlijk kwam ik met de hoop om kampioen te worden, maar het is wel bijzonder als het dan ook lukt”, vertelt de 22-jarige kampioene. “Ik mocht Infinity deze winter rijden omdat zijn eigenaresse Lidsay de Jonge zwanger was. We trainen beide bij Kees op ’t Hoog en via hem is deze samenwerking gekomen. Nu gaat zij weer verder in de L1 met Infinity. Ik ben heel blij dat ik het zo mag afsluiten. Ik heb gelukkig zelf ook een paard waarmee ik in het M-start, en wie weet komt er nog iets moois op mijn pad.”

Ilse Gianotten reed haar Nina van de Kempe naar de zilveren positie, Anniek van Schaik won met Ebony brons.

Bron: persbericht KNHS

Laatste nieuws