Klassieke muziek heeft een stressverlagend effect op paarden

Foto: Tabitha de Bie - Paard & Ponygids


De juiste muziek kan een reis met je paard aanzienlijk minder stressvol maken, niet alleen voor jezelf maar ook voor je paard.

Althans dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door een team van de universiteit van Caen-Basse in Frankrijk. Met name klassieke muziek heeft een stress verlagend effect op paarden in bepaalde omstandigheden. Het rustgevende effect van muziek is al eerder aangetoond bij andere diersoorten en de Franse onderzoekers onderzochten of dit ook bij paarden het geval zou kunnen zijn.

Vierentwintig geselecteerde paarden werden getest in twee normale, maar potentieel stressvolle situaties voor paarden: kort transport in de trailer en een behandeling door de hoefsmid. Elk paard werd vervolgens op drie verschillende manieren getest: met klassieke muziek dat werd verspreid via een oortje; gedempt geluid, waarbij oordoppen werden gebruikt om elke vorm van geluid te verminderen; en een controle test waarbij het geluid op geen enkele manier werd aangepast.

Er werden geen significante veranderingen van de stress indicatoren tussen de hoefsmid bezoekjes vastgesteld. Maar bij de ritjes met de trailer was dit wel het geval. De hartslag van de paarden herstelde zich sneller wanneer er klassieke muziek werd afgespeeld. De onderzoekers zijn van mening dat deze kennis kan worden gebruikt om het risico op gevaarlijk gedrag, dat kan ontstaan wanneer paarden gestrest zijn terug te brengen.

De onderzoekers hebben geen andere muziekgenres getest tijdens het onderzoek. Je zult dus zelf moeten gaan uitproberen van welke muzieksoort jouw paard rustig wordt.

Klik hier voor de link naar het onderzoek


Door: Tabitha de Bie
Bron: Journalvetbehavior.com

Laatste nieuws