Nederlandse para-dressuurcombinaties flink in de prijzen

Demi Vermeulen met Ciska II. Foto: Tabitha de Bie

In Genemuiden hebben de afgelopen dagen maar liefst 39 deelnemers uit 12 verschillende landen deelgenomen aan de internationale FEI Para-Equestrian dressuurwedstrijd. Deze wedstrijd telt tevens als kwalificatiewedstrijd voor de FEI wereldruiterspelen die in september in het Amerikaanse Tyron (North-Carolina) zullen gaan plaatsvinden. Met diverse podiumnoteringen in de verschillende Grades hebben de Nederlandse para-dressuurcombinaties uitstekend gepresteerd.

8 deelnemers uit het succesvolle Nederlands Para-dressuurteam onder leiding van bondscoach Joyce Heuitink kwamen dit weekend in actie en vier van hen pakten op dag 1 tijdens de teamtest al direct een podiumplaats. Demi Haerkens noteerde de hoogste score in de Grade 4, Frank Hosmar deed hetzelfde met Alphaville N.O.P. in Grade 5 en Rixt van der Horst reed haar nieuwe troef Findsley naar een mooie tweede plaats gevolgd door Demi en haar imposante Ciska II op plaats drie.

Nederlands Podium

Op dag twee van de internationale wedstrijd kleurde het podium in de Grade III volledig Oranje. Rixt van der Horst reed zich met Findsley naar het hoogste podium en op ruim drie procent afstand volgde Demi Vermeulen met Ciska II. Annemarieke Roling maakte het podium compleet door met haar Doo Schufroo (v. Doolittle) 68.43 procent te scoren met haar proef. En ook in de Grades 4 en 5 was er winst voor Nederland. Demi Haerkens werd met haar Dude door een unanieme jury op plaats 1 gezet in Grade 4 en Frank Hosmar pakte in de Grade 5 de overwinning met Alphaville N.O.P. en werd daarnaast ook nog eens tweede met Guetta in deze 10 combinaties tellende rubriek.

Kür op muziek

Het slotstuk van het evenement was de kür op muziek en ook daar lieten de Nederlanders weer van zich horen. Frank Hosmar reed zich, met een voorsprong van exact drie procent op de nummer twee, naar de overwinning in de Grade 5 met Alphaville N.O.P. Demi Haerkens danste met haar Dude naar de overwinning in de Grade 4 met een mooie score van 73.20 procent. In de Grade 1 reed geen Nederlandse combinatie mee. Maar met een topscore van ruim 80 procent ging de winst naar de Britse Julie Payne en haar paard Athene Lindebjerg. In de Grade 3 ging de winst naar Demi Vermeulen met Ciska II en zij bleef daarmee een fractie voor op Rixt van der Horst en Findsley, die tweede werden in deze Grade.

Koninklijk bezoek

Naast het al aanwezige publiek en de meegebrachte fan schare bracht vanmorgen ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, de Beschermvrouwe Federatie paardrijden voor gehandicapten, een bezoek aan de deelnemers bij manege De Zwartewaterruiters die hierdoor blij werden verrast.

Nicole den Dulk terug in de ring

In de Grade 2 was Nicole den Dulk voor het eerst sinds het EK weer te bewonderen in de wedstrijdring. De amazone heeft een langdurige herstelperiode achter de rug na een pittige operatieve ingreep in september vorig jaar en heeft voorafgaand aan deze wedstrijd slechts 4 à 5 x kunnen trainen.

De amazone keerde in ieder geval vol energie terug in de ring met haar twee paarden. Misschien zelfs met iets te veel energie, want de galoppade in de proef met Wallace N.O.P. op dag 1 stond namelijk niet in de proef opgenomen.

Op dag twee slaagde de amazone er in om met Faust (v. Fidertanz) de derde plaats op te eisen met een percentage van 66.62 procent. En in de afsluitende kür zette de amazone ook een verdienstelijke proef neer met Faust. Met 68.30 procent was het net niet voldoende voor een plaats op het podium, maar de amazone kan in ieder geval terug kijken op een sterke rentree.

Bekijk hier alle uitslagenDoor: Tabitha de Bie
Bron: Paard & Ponygids / GenemuidenActueel.nl

Laatste nieuws