Tablet voor paarden? Beter onderzoek door touchscreen technologie

Foto: Tabitha de Bie - Paard & Ponygids
Stel je voor, je loopt ’s avonds nog even de stal in voor de laatste controle. Je verwacht natuurlijk dat iedereen lekker slaapt of op wat hooi staat te knabbelen. Maar nee! Daar staat jouw paradepaardje te spelen op zijn tablet en hij is nog goed ook, want hij heeft net weer een punt gescoord en dus een worteltje verdiend.

Science Fiction
Het lijkt wel sciencefiction, maar toch is dit scenario dichterbij dan je zou verwachten. Japanse onderzoekers hebben namelijk touchscreen technologie ontworpen voor paarden, waarbij de vierbenige spelers daadwerkelijk punten kunnen verdienen en een geluidje te horen krijgen wanneer zij de juiste keuze hebben aangeklikt en daarbij verdienen ze dan ook nog een worteltje.
Het gaat hier echter niet om een of ander hightech stalspeeltje. Touchscreen technologie kan de manier waarop wetenschappers hun onderzoek uitvoeren veranderen, voornamelijk doordat de menselijke invloed op de besluitvorming en acties van de paarden hiermee zou komen te vervallen.

Touchscreen
Het touchscreen systeem dat de Japanse onderzoekers gebruikten voor het onderzoek met paarden, werd eerder al succesvol ingezet bij chimpansees. Nu werd bij drie pony’s getest of zij in staat waren onderscheid te maken tussen verschillende vormen en afmetingen. Daarbij werd ook onderzocht wat voor de paarden belangrijk was bij het maken van keuzes tussen de verschillende vormen.
 
Elke pony werd voor een 42 inch LCD touchscreen scherm geplaatst, waarbij telkens twee keuzes werden aangeboden. De pony kon zijn keuze kenbaar maken door met zijn snuit het scherm aan te raken. Telkens als de pony de juiste keuze wist te maken werd de pony beloond met een geluidje direct gevolgd door een automatisch gegenereerde wortel die onder het scherm in een bak viel.

De onderzoekers testten of de pony’s onderscheid konden maken tussen verschillende afmetingen door ze steeds te laten kiezen uit dezelfde vormen met afwijkende afmetingen. De verschillen in afmeting varieerden van duidelijk verschillend tot bijna gelijk.

Het onderscheid tussen onderlinge vormen werd getest door acht verschillende vormen (voornamelijk hele grote letters ) aan te bieden. In beginsel werden er slechts twee keuzes aangeboden, de X en de O, waarbij de X constant de verkeerde keuze was. Dit gegeven werd vervolgens uitgebreid met de andere vormen.

Chimpansees
Ook mensen en chimpansees maakten deel uit van dit onderzoek om daarmee, volgens de onderzoekers, goed de aanleg om te kunnen vergelijken te kunnen vaststellen.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt onder meer dat paarden zeer snel het gebruik van de touchscreens door hadden. Ook bleek dat de pony’s het moeilijker vonden dan chimpansees en mensen om het onderscheid te herkennen bij cirkels van bijna gelijke afmetingen. Hoe kleiner het onderscheid tussen beide vormen werd, hoe hoger het foutpercentage lag bij de paarden. De onderzoekers denken dat dit te maken heeft met een verminderd gezichtsvermogen bij paarden. Aan de andere kant lieten de paarden net als mensen en chimpansees ook zien meer te vertrouwen op diameter dan omgeving bij het bepalen van verschillende afmetingen.

Bij het onderscheiden van vormen bleek het verschil tussen pony’s, mensen en chimpansees nihil. Wel viel de onderzoekers hierbij op dat de pony’s het lastiger vonden om gesloten vormen, zoals cirkels, driehoeken en vierkanten te onderscheiden.

Touchscreens zullen in de toekomst de wetenschappers in staat gaan stellen meer te weten te komen over de werking van de hersenen van paarden.

Bekijk hier een video van het onderzoek

Het onderzoek, “A horse's eye view: size and shape discrimination compared with other mammals,” staat gepubliceerd in Biology Letters

Door: Tabitha de Bie
Bron: The Horse

Laatste nieuws