Budget gerealiseerd voor unieke documentaire 'It Swarte Goud'

Foto: Tabitha de Bie - Paard & Ponygids
Een succesvolle crowdfundingsactie, in samenwerking met het KFPS, heeft er toe geleid dat Omrop Fryslân over voldoende budget kon beschikken om een vierdelige serie te maken over het Friese paard.

In de documentaire Ít Swarte Goud’ wordt aandacht besteed aan de wereldwijde invloed van het Friese paard. Naast Nederland zal er in onder andere Frankrijk, Amerika, China en Zuid-Afrika zal er worden gefilmd.

Door steun van KFPS leden en donaties van fondsen en liefhebbers, waaronder Olympisch kampioene Tineke Bartels, kon de begroting worden gerealiseerd. Slechts zestig jaar geleden was het Friese paard nog zo goed als afgeschreven. De voornamelijk voor het boerenwerk gebruikte paarden waren immers overbodig geworden na de komst van tractoren en landbouwmachines.

Op dit moment zijn er circa 70.000 Friese paarden wereldwijd. Deze worden niet meer ingezet als werkpaard, wel worden ze bewonderd om onder andere hun schoonheid, kracht, karakter en diepzwarte kleur. Je ziet het Friese paard steeds meer verschijnen in verschillende disciplines in de paardensport, maar ook in films en shows.

Een documentaire over paardengeschiedenis en tradities, terugkijken, maar vooral ook vooruitkijken. Hoe is het gelukt dit ras in stand te houden? In de documentaire zal onder andere een zoektocht naar het Friese paard uit de film ‘Legend of Zorro’ te zien zijn.

Vanaf januari 2016 zal de serie te zien zijn in het programma Fryslân Dok. Daarnaast wordt de serie uitgebracht op DVD.
Meer informatie vindt u op www.itswartegoud.nl

Bekijk hier de trailer van ‘It Swarte Goud’

Door: Tabitha de Bie
Bron: KFPS

Laatste nieuws