Al Thani en Mohammed beschuldigen Marokko van opzet in dopingkwestie

Sheikh Ali Bin Khalid Al Thani
Sheikh Ali Bin Khalid Al Thani. Foto: Tabitha de Bie

Vorige week verloren twee springruiters uitkomend voor Qatar hun startbewijzen voor de Olympische Spelen nadat zij positief waren getest op doping. De twee startbewijzen kwamen vervolgens in handen van Marokko en daar zetten de Qatari springruiters nu hun vraagtekens bij.

Sjeik Ali Al Thani en Bassem Mohammed werden tijdens een concours in Rabat, Marokko, bij de dopingtest positief getest op een restproduct van Cannabis. Beide springruiters claimen nu dat zij zich niet met opzet hebben schuldig hebben gemaakt aan het middel en beweren dat zij er opzettelijk zijn ingeluisd door de Marokkanen.

Beide atleten ontkennen, in hun verweer tegenover de FEI, stellig dat zij bewust cannabis zouden hebben gerookt of geïnhaleerd. De mannen beweren dat zij tijdens hun verblijf in het totaal een bezoek brachten aan de Shisha-lounge, een loungecafé waar waterpijp mag worden gerookt. Daar zou zonder hun medeweten, in plaats van het gebruikelijke Shisha-tabak, cannabis in de waterpijpen zijn gestopt. De mannen denken aan opzet van Marokko, zodat op die manier aan startbewijzen voor De Spelen kon worden gekomen. Of beide springruiters nog in beroep zullen gaan tegen de beslissing van het FEI-tribunaal is nog niet bekend.

Bekijk hier de uitspraak