Hoofdprijs voor Maikel van der Vleuten in GP Valkenswaard

“Ik heb hier nog niet eerder een Grote Prijs kunnen winnen”

Hoofdprijs voor Maikel van der Vleuten in GP Valkenswaard
Maikel van der Vleuten met Dana Blue. Foto: LGCT / Stefano Grasso

Maikel van der Vleuten en heeft met Dana Blue de Global Champions Tour Grote Prijs van Valkenswaard gewonnen. Voor het uitzinnige thuispubliek werd reed van der Vleuten zijn barragerondje het snelst in slechts 36.80 seconden. Tweede werd de Belg Olivier Philipperts met de merrie H & M Legend of Love. Kevin Staut eindigde met de ruin For Joy van ’t Zorgvliet HDC eindigde op slechts een tiende van een seconde afstand op plaats drie.

Acht van de zestig starters kwalificeerden zich met een foutloze ronde over het 1.60m hoge vijfsterrenparcours voor de barrage. De Italiaanse parcoursontwerper Ulliano Vezzani maakte het de ruiters en hun paarden op de grote zandpiste van de Tops International Arena behoorlijk moeilijk.  En dat was helemaal naar de zin van de gastheer Jan Tops die graag kleinere, spannende startersvelden ziet als het om een prijzenpot van € 300.000,– gaat.

Van der Vleuten mag daarvan € 90.000,– mee naar huis nemen. Aangezien met het winnen van de LGCT Grand Prix van Monaco al een startplaats had verdiend voor de Longines Super Grand Prix bij de Play Offs in november in Praag maakt Olivier Philippaerts nu aanspraak op een startplaats. Daar zullen voor de tweede keer de winnaars van de Grand Prix van de LGCT van dit seizoen, en eventueel tweede- of derde prijswinnaars een greep proberen te doen in de prijzenpot van meer dan € 10.000.000,–.  

“Ik heb hier nog niet eerder een Grote Prijs kunnen winnen”, aldus Maikel van der Vleuten na afloop. Samen met zijn vader moest hij lange tijd wachten voordat de laatste starter finishte. “Na je eigen rondje kun je alleen nog maar wachten. Dat zijn hele lange minuten”, vertelde de winnaar. 

Pieter Devos behoudt koppositie

Na 15 van de 18 etappes gaat Pieter Devos (266) nog steeds aan de leiding van het algemeen klassement in de wereldwijd hoogst gedoteerde en zwaarste competitie.  Ben Maher (252) is tweede en Kevin Staut (239) volgt. 

Global Champions League 

Team New York Empire het snelst

In de teamwedstrijd de Global Champions Leage ging het er bij de 15e van de 18 etappes weer om zoveel mogelijk punten te verzamelen om een zo goed mogelijke uitgangspositie voor de GC Prag Playoffs in november te creëren. De beste vier teams mogen een ronde springen en deelnemen aan de kwart finale. In de namiddag won het team New York Empire voor het team St. Tropez Pirates en de Paris Panthers.

Team New York Empire het snelst

Zes dubbele nulrondes waren er te zien in de eerste ronde waarbij de Cannes Stars, een team dat gevormd werd uit het sympathieke paar de ervaren Margie Goldstein – Eagle en Eric Lamaze een voorsprong namen van meer dan zes seconden. Helaas gaf dit team met totaal vier balken de leiding uit handen en eindigde op de elfde plek. Alleen de New York Empires en de St. Tropez Pirates lukte het om twee rondes foutloos te blijven waarbij de duidelijk snellere tijd maakte dat de ‘Empires’ de zegen opeisten. 

Ranking

In het totaalklassement gaan de London Knights nu aan de leiding (272) voor de St. Tropez Pirates (272) en de Shanghai Swans (260).