NK dressuur opmaat richting EK Rotterdam

Edward Gal in de stromende regen tijdens het NK Dressuur 2018
Edward Gal in de stromende regen tijdens het NK Dressuur 2018. Foto: Tabitha de Bie

Titelstrijd voor dressuurcombinaties staat voor de deur

Van 23 tot en met 26 mei wordt op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo het Nederlands kampioenschap dressuur verreden. Voor de senioren en paradressuurruiters van TeamNL is dit NK een belangrijke opmaat richting de Europese Kampioenschappen (Para)Dressuur die in augustus in Rotterdam op de agenda staan.
In Ermelo wordt gestreden om meerdere titels, naast de senioren en paradressuurruiters, strijden ook de U25, Young Riders, Junioren en Children om Nederlands goud. Voor de rubrieken Lichte Tour en ZZ-Zwaar staat de KNHS titel op het spel.

Het NK Dressuur in Ermelo, is voor de bondscoaches een belangrijke observatiewedstrijd richting de verschillende Europese kampioenschappen. Bondscoaches Alex van Silfhout en Joyce Heuitink hoeven zich niet meer druk te maken om Olympische en paralympische startbewijzen die ook te verdienen zijn op het EK in Rotterdam. Die startplaats voor het team werd vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap al binnengehaald. Het komende EK is alles er op gericht om zo hoog mogelijk te eindigen.

Het EK in Rotterdam wordt van 19 tot en met 25 augustus in het Kralingse Bos verreden. Voor een goede voorbereiding naar de Europese titelstrijd is het NK dit jaar twee maanden eerder dan voorheen op de wedstrijdkalender geplaatst.

Eward Gal regerend kampioen

Edward Gal is met de hengst GLOCK’s Zonik N.O.P. de regerend kampioen. Lukt het Gal om zijn tiende titel binnen te halen? Hans Peter Minderhoud pakte vorig jaar het zilver met GLOCK’s Dream Boy N.O.P.. Na een sterk wereldbekerseizoen horen ze zeker bij de favorieten die het Gal moeilijk kunnen gaan maken. Dat geldt ook voor Adelinde Cornelissen, die in 2018 derde werd, en volgende week haar troef Zephyr zadelt. Medaille kandidaten zijn verder Emmelie Scholtens (Gorinchem), Anne Meulendijks (Heeze) en Diederik van Silfhout. Ook KNHS Talententeamlid Denise Nekeman gaat van start in het NK senioren.

De senioren starten het kampioenschap op vrijdag 24 mei met de Grand Prix en de beste combinaties strijden op zondag 26 mei om de podiumplaatsen in de Grand Prix Kür op Muziek.

Para-dressuur

De Nederlandse Para-dressuurcombinaties behoren al jaren tot de wereldtop, het team onderstreepte dit door vorig jaar wereldkampioen te worden in het Amerikaanse Tryon. Het NK Dressuur is voor bondscoach Joyce Heuitink een belangrijk observatiewedstrijd, waar ze haar gelouterde en jonge, talentvolle combinaties in de verschillende Grades met elkaar gaat vergelijken om een zo sterk mogelijk team samen te stellen voor het Europees Kampioenschap in Rotterdam.

Sanne Voets verdedigt haar gouden medaille met haar succesvolle kampioenschapspaard Demantur N.O.P. Sanne komt uit in Grade IV. In Grade V is Frank Hosmar al jaren de onbetwiste nummer 1. Vorig jaar eindige hij in de titelstrijd als tweede. De altijd sterk rijdende Rixt van der Horst hoort bij de favorieten en is actief in Grade III. In deze Grade komt ook de flink aan de weg timmerende Maud de Reu aan de start. Sinds dit jaar is deze jonge amazone lid van het KNHS Talententeam. In Grade II gaan we gouden teamlid Nicole den Dulk aan het werk zien. De titelstrijd in de para-dressuur krijgt op zondagochtend de spannende finale, voor het kampioenschap wordt er één klassement opgemaakt over alle grades.

Sanne Voets pakte in 2018 de NK titel para-dressuur
Sanne Voets met Demantur. Foto: Tabitha de Bie

Jeugd en subtop

Anders dan bij de senioren is er voor de Children, Junioren, Young Riders en de leeftijdscategorie U-25 jaarlijks een EK. Het is voor de jeugd dan ook belangrijk om op het NK volgende week goed voor de dag te komen en zich in de kijker te rijden bij de bondscoaches. Ook hier zal mooie en spannende dressuursport te zien zijn met de finales op zaterdag en zondag.
In deze kampioenschappen voor de jeugd komen ook amazones uit het KNHS Talententeam aan de start. Jeanine Nieuwenhuis en Jasmien de Koeyer gaan van start in de U25, Thalia Rockx strijd mee bij de Young Riders.

Jong talent, en dan zeker bij de paarden, is er volop in de kampioenschappen ZZ-Zwaar en de Lichte tour. Nederlands beste ruiters en amazones brengen hier hun toekomstbeloften aan de start. Paarden die wellicht van 1 tot en met 4 augustus deelnemen aan het WK jonge dressuurpaarden op hetzelfde terrein van het Nationaal Hippisch Centrum.

Programma NK Dressuur Ermelo, 23 – 26 mei

Vrijdag 24 mei 2019
Hoofdpiste
08.30 uur  SeBo Young Riders 1e onderdeel
11.30 uur  Gelderland Sport Onbeperkt Para Dressuur 1e onderdeel
14.00 uur  Roelofsen Horsetrucks U25 1e onderdeel
16.00 uur  Horses2Fly Grand Prix

Piste 2
09.00 uur  Lemiuex & Ruitersport Den Besten Children 1e onderdeel
10.10 uur  Kaak Event Rent Junioren 1e onderdeel
12.30 uur  V2-Facility Lichte Tour 1e onderdeel
16.15 uur  Dressuur Magazine ZZ-Zwaar 1e onderdeel

Zaterdag 25 mei 2019

Hoofdpiste
08.30 uur  Roelofsen Horsetrucks U25 Kleine finale
09.15 uur  Dressuur Magazine ZZ-Zwaar kleine finale
11.30 uur  Horses2Fly Grand Prix Special Kleine Finale
13.15 uur  Finale EFO Totaal Talent
14:45 uur  Fryso Zadels Friese Paarden Dressuur
16.30 uur  Finale Dressuur Magazine ZZ-Zwaar Kür op Muziek
17.45 uur  Finale Fryso Pas de Deux
18.50 uur  Finale Kaak Event Rent Junioren Kür op Muziek
20.10 uur  Finale V2-Facility Lichte Tour Kür op Muziek

Piste 2
08.30 uur   SeBo Young Riders Kleine Finale
10.30 uur   Gelderland Sport Onbeperkt Para Dressuur Kleine Finale
11.30 uur   Kaak Event Rent Junioren Kleine Finale
12.30 uur   V2-Facility Lichte Tour Kleine Finale
15.30 uur   Onori Team Challenge

Zondag 26 mei 2019
Hoofdpiste
09.00 uur   Lemiuex & Ruitersport Den Besten Children 2e onderdeel
10.10 uur   Finale Gelderland Sport Onbeperkt Para Dressuur Kür op Muziek
12.30 uur   Finale SeBo Young Riders Kür op Muziek
14.00 uur   Finale Roelofsen Horsetrucks U25 Kür op Muziek
15.45 uur   Finale Horses2Fly Grand Prix Kür op Muziek

Wijzigingen voorbehouden

Wie doen er mee?

Onderstaande ruiters en paarden zijn aangemeld voor het Nederlands Kampioenschap Zware Tour:
– Anne Meulendijks (Heeze) – MDH Avanti N.O.P. en Edison
– Denise Nekeman (Hasselt) – Boston STH
– Theo Hanzon (Nuland) – Helena vh Goorhof
– Emmelie Scholtens (Gorinchem) – Apache en Desperado  
– Jean-Rene Luijmes (Silvolde) – Aswin
– Patrick van der Meer (Naaldwijk) – Zippo en Chinook
– Tommie van Puijenbroek-Vissser (Postel Bel.) – Chuppy Checker CL
– Diederik van Silfhout (Lunteren) – Expression N.O.P.
– Anouk Noordman (Zuidwolde) Zeronica
– Geert-Jan Raateland (‘s-Gravenzande) – Don Bravour
– Marlies van Baalen (Brakel) – Ben Johnson DVB
– Edward Gal (Oosterbeek) – GLOCK’s Voice en GLOCK’s Zonik N.O.P.  
– Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) – GLOCK’s Dream Boy N.O.P. en Zanardi
– Thamar Zweistra (Schore) – Double Dutch
– Danielle Heijkoop (Rotterdam) – Badari
– Adelinde Cornelissen (Nijkerk) – Zephyr