Gal wint Grand Prix met Zonik, Nederland leidt in landenwedstrijd

/images/Edward Gal 21062018.jpg
Edward Gal wint met Zonik. Foto: Tabitha de Bie

Goed gevulde tribunes kenmerkten het Interchem stadion op de openingsdag van de zeventigste editie van het CHIO Rotterdam. Het publiek was al in grote getale aanwezig om hun favoriete dressuurcombinaties te aanschouwen in de Grand Prix. Edward Gal zette in de Grand Prix individueel de hoogste score neer en hielp daarmee zijn team aan de voorlopige leiding in het landenklassement.

De eerste Nederlandse combinatie die vandaag van start mocht in de landenwedstrijd was Hans Peter Minderhoud met Glock’s Dreamboy. De proef werd beloond met een ronde score van 73 procent, waarmee de combinatie kort aan de leiding stond. Amazone Kasey Perry-Glass had de zoete smaak van de Amerikaanse overwinning in de landenwedstrijd van vorig jaar nog in gedachten en reed met haar Goerklintsgaard Dublet naar een net iets hogere score.. Emmelie Scholtens liet dat niet op zich zitten en stuurde Apache netjes door de proef heen en dat werd gewaardeerd met ruim 74 procent en daarmee nam de amazone halverwege de wedstrijd de leiding in het klassement.

Emmelie Scholtens moest haar koppositie vervolgens wel afstaan aan teamgenoot Edward Gal die wederom het publiek in vervoering wist te brengen met de goed bewegende Glock’s Zonik N.O.P. Ook de jury wist de bewegingen van de 10-jarige hengst te waarderen en plaatste de combinatie met 76.955 procent bovenaan het klassement.

“Ik ben blij met het resultaat, er zaten nog wel wat foutjes in de proef en de intieme setting van het Interchem stadion was voor Zonik nog wat spannend. Ik kijk er naar uit zaterdag in de grote arena te rijden”, reageerde Edward Gal na afloop van de wedstrijd.

De laatste deelnemer voor het Nederlandse team was Madeleine Witte Vrees met Cennin. De amazone had haar handen vol aan de 11-jarige hengst en dat was terug te zien in de score van 70.652 procent.

Het Zweedse team zette nog wel de aanval in met een mooie rit van Therese Nishagen met Dante Weltino OLD en ook Patrik Kittel reed een prima rit met Well Done de la Roche CMF, maar beiden moesten vandaag hun meerdere erkennen in Edward Gal en Zonik.

Voor de tussenstand in de landenwedstrijd betekent dit dat Nederland aan de leiding gaat met een totaal van 13 punten, na streepresultaat, gevolgd door Zweden met 15 punten en Amerika met 18 punten.

“Zweden is onze grootste concurrent en heeft een sterk team meegenomen. We zijn nog maar halverwege de landenwedstrijd en er is nog niets beslist”, aldus bondscoach Rien van der Schaft. Over wie er aanstaande zaterdag de spécial of de kür gaan rijden wilde de bondscoach nog niets kwijt, die troef houdt hij nog even voor zich.

Zaterdagavond vindt de ontknoping van de landenwedstrijd plaats. De dressuuravond gaat om 18:00 uur van start met de Spécial en wordt gevolgd door de kür op muziek rond 19:30 uur.

Klik hier voor de tussenstand in de landenwedstrijd