Nederlandse ruiters niet op kop in Mechelen

MECHELEN (KNHS) – De volgepakte Nekkerhal in Mechelen zag negen combinaties foutloos over het door Lucien Somers ontworpen wereldbeker parcours gaan. Onder hen geen Nederlanders. Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) staakte de strijd met Capetown (v. Oklund) na twee springfouten. Jur Vreiling (Holwierde), die VDL Zirocco Blue N.O.P. (v. Mr. Blue) had gezadeld werd geconfronteerd met een fout op de uitsprong van de driesprong, terwijl Harrie Smolders (Grobbendonk B.) met Regina Z (v. Rex Z) ook tegen twee springfouten aanliep.

De zege ging naar een ontketende Simon Delestre uit Frankrijk met Qlassic Bois Margot, die een halve seconde sneller was dan de Brit Joe Clee met Utamaro d’Ecaussines, terwijl de Zweed Douglas Lindelöw met Casello niet alleen derde werd, maar hem viel ook nog eens de eer te beurt gekroond te worden tot beste ruiter van het concours.

“Capetown begon voor mijn gevoel heel goed en was super bij de les. Op de uitsprong van de dubbel, een oxer, oversprong hij zich iets. Op de daarna volgende oxer wilde ik hem weer iets vertrouwen geven, maar daar verkrampte hij, waardoor we daar een fout kregen. Daar schrok Capetown van en daardoor ontstond de tweede fout. Dan heeft het geen zin om verder te rijden. Daarnaast wachtte ons nog de tricky driesprong en omdat Capetown niet overliep van zelfvertrouwen besloot ik er maar mee te stoppen. Nu heeft hij geen slechte ervaring. Jammer, want ik had hier graag een paar punten gepakt”, aldus Van der Schans.

“VDL Zirocco Blue N.O.P. tikte, terwijl hij met zijn lichaam al over de oxer was, net met de hoeven bovenop de achterste paal. Ik denk dat ik de fout bij mezelf moet zoeken. De afstand van dat laatste onderdeel van de driesprong naar de oxer was een hele korte vijf. Ik denk dat ik boven de oxer mijn paard al iets aan het terugnemen was, om passend bij die laatste hindernis te komen.”, vertelde Jur Vrieling.

Het zat ook Harrie Smolders niet mee. “Ik had de ultieme mogelijkheid om een heel sterk jaar voor de Nederlandse sport mooi af te kunnen sluiten met de leidende positie in de tussenstand van de wereldbeker. Jammer genoeg werkte Regina net niet genoeg mee. Het was gewoon niet haar dag vandaag. In de dubbel bijvoorbeeld moest je rustig in komen en normaal trekt ze er dan uit zichzelf aan en dat ontbrak nu. Daardoor dat eerste foutje”, aldus Smolders.

In de stand van het wereldbekerklassement van de West-Europese League blijft de Zwitser Steve Guerdat met 57 punten aan de leiding gaan, gevolgd door de Fransman Kevin Staut op 49 punten. Harrie Smolders zakte terug naar de derde plaats met 47 punten, terwijl Jur Vrieling nu 33 punten heeft en op de elfde plaats staat. Gerco Schröder (Tubbergen) neemt met 24 punten de 21e plek in, terwijl Maikel van der Vleuten (Someren) staat 23e op een totaal van 22 punten.

Meer info zie: www.jumping-mechelen.com

Uitslag Longines FEI World Cup (1.60m):

1) Simon Delestre (Fra) – Qlassic Bois Margot (l’Arc de Triomphe x Galoubet A) – 0 / 0 – 32.42
2) Joe Clee (Eng) – Utamaro d’Ecaussines (Diamant de Semilly x Quidam de Revel) – 0 / 0 – 34.93
3) Douglas Lindelöw (Zwe) – Casello (Casall x Carolus I) – 0 / 0 – 35.07
21) Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Zirocco Blue N.O.P. (Mr. Blue x Voltaire) – 4
27) Harrie Smolders (Grobbendonk B.) – Regina Z (Rex Z x Savoy Hanover) – 8
–) Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) – Capetown SFN (Oklund x Carlino) – ret.

Tussenstand World Cup springen:

1) Steve Guerdat (Zwi) – 57
2) Kevin Staut (Fra) – 49
3) Harrie Smolders – 47
11) Jur Vrieling – 33
21) Gerco Schröder (Tubbergen) – 24
23) Maikel van der Vleuten (Someren) – 22
29) Wout-Jan van der Schans – 20